Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Налице е напредък по въпроса за вноса на украински храни, заявиха Полша и Украйна

Публикувано преди 4 седмици  |  Света
Налице е напредък по въпроса за вноса на украински храни, заявиха Полша и Украйна

Премиерите на Полша и Украйна съобщиха днес, че са постигнали известен напредък във връзка с исканията на фермери от редица европейски страни, които настояват за ограничаване на евтиния внос на украински храни, макар все още да няма пробив по проблемния въпрос, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Украинският премиер Денис Шмигал посети Полша за преговори с полския си колега Доналд Туск в опит да се намерят начини за успокояване на фермерското недоволство, което доведе до протести, придружени с насилие, и блокади на гранични пунктове между двете страни.

Лидерите на двете страни посочиха, че по време на преговорите са били направени някои предложения, но е нужна още работа. По думите им би било от помощ, ако ЕС продължи с налагането на предложеното мито от 50 процента за вноса на храни от Русия и Беларус.

Туск заяви, че Полша и Украйна се приближават до постигане на споразумение, допълва Ройтерс.

По думите на полския премиер това се отнася до количеството продукти, което може да влиза в Полша. „След като веднъж го определим, сме близо до това да гарантираме, че транзитът не изкривява полския пазар“, допълни той.

По думите му е договорено, че решенията, приложени относно зърното в Румъния и България, евентуално биха могли да се въведат и в Полша.

Земеделските производители в много европейски страни организираха яростни протести, насочени, наред с други въпроси, срещу евтиния внос от Украйна, а напрежението между Киев и Варшава нарасна заради необлагаемия внос на украинска селскостопанска продукция, припомня АП.

Туск намекна, че Полша, член на НАТО и съсед на Украйна, може да поиска квоти за вноса. Той също така предложи да се увеличи украинския износ за нуждаещите се страни извън Европа.

Шмигал заяви, че Украйна се е съгласила на „определени ограничения“, без обаче да ги уточни.

ЕС отвори широко вратите си за украинската селскостопанска продукция, за да помогне на страната да получава пари от износа си, след като инвазията на Русия през 2022 г. прекъсна много от традиционните ѝ търговски пътища.

Неотдавна обаче членове на ЕП се съгласиха, че е възможно отново да се въведат квоти за някои украински храни в отговор на оплакванията на европейските фермери.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО