Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Русия обвини Армения, че се стреми да разруши на взаимоотношения между двете страни

Публикувано преди 4 седмици  |  Света
Русия обвини Армения, че се стреми да разруши на взаимоотношения между двете страни

Днес Армения беше обвинена от Русия, че се стреми към скъсване на все по-разклатените връзки между двете страни в момент, когато Ереван все повече поставя под въпрос ролята на Москва като гарант на регионалната сигурност, предаде Франс прес и БТА.

Малката кавказка държава, чиито отношения с тюркоезичния ѝ съсед Азербайджан са изключително напрегнати от въоръжения конфликт по време на разпадането на Съветския съюз за територията на Нагорни Карабах насам, обвини Русия, че не е направила нищо, за да ѝ се притече на помощ, когато войната избухва с нова сила през 2020 г., припомня френската агенция.

„Арменското ръководство, под фалшиви предлози и като изопачава историята от последните три години, умишлено се стреми към скъсване на отношенията с Руската федерация“, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски медии.

Наскоро Армения намекна, че може да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – военен съюз на бившите съветски републики под егидата на Русия.

Премиерът на Армения Никол Пашинян нарече съюзите за сигурност, в които членува страната, „неефективни“, след като през септември миналата година азербайджанската армия си върна контрола над Нагорни Карабах.

Армения бойкотира срещата на върха на ОДКС в края на 2023 г., а Пашинян обвини организацията, че не изпълнява задълженията си.

Ереван се обърна към други свои международни партньори, по-специално към Франция и САЩ, посочва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО