Стотици посетители посрещна авиобаза „Безмер“ в Международния ден на авиацията и космонавтиката

Публикувано преди 1 месец  |  Общество

Стотици посетители посрещна авиобаза „Безмер“ в днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката. Малки и големи имаха възможност да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Вертолети Ми-17 и Ми-24 от авиобаза „Крумово“ прелетяха над гостите за въздушен поздрав.

Интересът към постъпване във Военновъздушните сили засега се запазва, каза командирът на авиобаза „Безмер“ полк. Милен Димитров. „Това си е една мечта на всяко едно малко дете и след това пораснал младеж – да полети. Мисля, че и тази година ще има достатъчно кандидати във Военновъздушното училище – по всички специалности, не само за летец – пилот“, посочи той.

Детската мечта да си летец понякога става не просто професия, а призвание, каза началникът на летищния център в авиобазата майор Мирослав Обретенов. „Още като ученик много се вълнувах от авиацията – скачах с парашут, летяхме с безмоторни самолети. Още тогава ми хареса и този интерес се запази до ден днешен. През 1996 г. влязох във Военновъздушното училище, а от 2001 г. съм в авиобаза „Безмер“, разказа той.

Музеят на авиобазата днес също е отворен за любителите на авиацията. В него те могат да се запознаят с историята на авиобаза „Безмер“, а и да научат, че от 1974 г. до 1977 г. тук е служил вторият български космонавт Александър Александров, впоследствие включен в програмата „Интеркосмос“.

 


Статията е публикувана на 12 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА