Гигантски политически проблеми за Джо Байдън! Израел подготвя суров отговор срещу Иран

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Гигантски политически проблеми за Джо Байдън! Израел подготвя суров отговор срещу Иран

Стотиците дронове и ракети, изстреляни от Иран срещу Израел, заплашиха да ескалират конфликта в Близкия изток и повишиха цените на горивата. Всичко това създаде огромни политически проблеми за президента на САЩ Джо Байдън. Това се казва в материал на The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че атаката е дошла след седмици на засилен натиск от страна на Байдън върху еврейската държава да намали военните операции в Газа. Тази позиция намери рядко съгласие у Доналд Тръмп, който, като вероятен републикански кандидат за президент, каза на Израел да прекрати атаките си възможно най-скоро.

„Но политиката около конфликта в Близкия Изток беше преобърната от събитията през уикенда, които накараха някои републиканци да призоват за военно отмъщение на САЩ срещу Иран, докато администрацията на Байдън призова само за дипломатически отговор“, пишат авторите.

Журналистите пишат, че иранската атака допълнително усложнява политическата ситуация на Байдън не само поради възможността за по-широка война, но и защото може да вдъхнови Хамас да се откаже от споразумението за прекратяване на огъня с Израел.

Боевете между Израел и Хамас, които започнаха през октомври, отслабиха подкрепата на Байдън сред ключови гласоподаватели, тъй като той продължи да подкрепя военната операция на Израел въпреки нарастващите цивилни жертви.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО