Важните новини във ФАКТИ на 17.04.2024 г.

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Важните новини във ФАКТИ на 17.04.2024 г.

Доц. Борислав Цеков: Само Румен Радев, а парламентът може да смени Димитър Главчев

Категорично не може да има вот на недоверие на служебното правителство. Политически може да го критикуват, да поставят актуални въпроси, да има питания към министрите, но реализиране на политическа отговорност не може да се търси дори след конституционните промени, защото Народното събрание не е избрало служебното правителство, а президента и той носи отговорност за него. Това заяви юристът доц. Борислав Цеков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Либерализацията на тока за бита се отлага с една година

Депутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, но три законопроекта – на БСП, общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, предвиждат отлагането ѝ с една година. Тя бяха гласувани с мнозинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Слави Трифонов: Необичайната пролетна жега спря, но заваляха абсурдите в българската политика

Необичайната пролетна жега спря. Заваля дъжд и с него заваляха абсурдите и простотиите в българския политически живот. Малко поетично стана, но да свържеш пролетния прекрасен дъжд с това, което се случва в публичния живот в България е странно. Но абсурдите наистина валят и няма спиране.

Обвинение за ОПГ е повдигнато на бившия главен секретар

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна групa,съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Димитър Главчев: Дал съм своите предложения, сега на ход е президентът Радев

„Дал съм своите предложения за издаване на указ. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция“. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел преди заседание на Съвета на ЕС.

Адвокатът на Живко Коцев: Абсолютно не е извършил никакво престъпление

Какво се е случило и какви са действията, могат да ви информират единствено и само колегите от Прокуратурата. Това заяви адвокатът на бившия главен секретар на МВР Илиян Василев след разпита на Коцев в Антикорупционната комисия.

БЕХ отстрани Деница Златева от директорския пост в „Булгаргаз“

БЕХ отстрани Деница Златева от директорския пост в „Булгаргаз“. Mястото и заема Веселин Синабов.

След няма и 3 месеца на поста заместник-кметът по строителството в София Иван Матов подаде оставка

Заместник-кметът на София с ресор „Обществено строителство“ Иван Матов подаде оставка.

И София обяви 2 май за неучебен

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в София.

Румен Радев даде сигнал, че няма да прави промени в служебното правителство преди петък

В петък ще поканя служебния премиер Димитър Главчев да обсъдим неговите предложения за промени в кабинета, каза президентът Румен Радев. Той посочи пред БТА, че предложенията не бива да включват заместник-председатели на партии.

Преподавател по Конституционно право: Вот на недоверие към служебно правителство е екзотика

Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на Конституционния съд. За това алармира гл. ас. Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във ВТУ, цитиран от БНР.

ПП-ДБ обмислят да поискат оставката на Росен Желязков

Замисляме се дали да не поискаме оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради решението да подложи на гласуване оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, въпреки депозирано в деловодството на парламента заявление за оттегляне на оставката му.

Това заяви съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание.

Той коментира, че това е „поредната сериозна грешка от хора с достатъчно голям управленски опит“.

На въпрос за вота на недоверие към служебното правителство, иницииран от „Възраждане“, Петков посочи, че с удоволствие би го подкрепил, но проблемът бил, че не е конституционно обоснован.

„Ние в момента мислим всички изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Второто нещо, за което се замисляме, е след днешните действия дали да не поискаме оставката на председателя на Народното събрание“, заяви Петков.

Крайното решение ще бъде взето на събрание на коалицията ПП-ДБ.

ГЕРБ: Невероятно, но факт! Заместник-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство!

Заместник-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство! Невероятно, но факт.

Още едно обединение в лявото политическо пространство ще се яви на изборите

Шест политически партии и три граждански организации се споразумяха за общо явяване на предстоящите европейски и парламентарни избори в коалиционен формат „ЛЕВИЦАТА!“.

Край на спекулациите: Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев се яви на разпит в Антикорупционната комисия

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев влезе за разпит в сградата на Антикорупционната комисия, предаде „Фокус“. Той е призован по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“.

Кирил Петков: Влизаме в „Майстора и Маргарита“ – всичко започва да става възможно

Винаги ни обвиняват, че нямаме политически опит. Учудва ме, обаче, че хора с толкова много политически опит, направиха толкова много грешки толкова бързо. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков коментира поисканите смени на двама министри в служебния кабинет „Главчев“.

Финансисти: Ще влезем в еврозоната, независимо от изборите и политическата криза

Изборите и политическите събития няма да забавят процеса по присъединяване на България към еврозоната, увери подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Същата теза изрази и зам.-министърът на финансите Методи Методиев, съобщи БНР.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО