ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Милиони индийци излизат на рекордни по продължителност избори

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Милиони индийци излизат на рекордни по продължителност избори

Милиони индийци започнаха да днес гласуват на шестседмични избори, които представляват референдум за управлението на Нарендра Моди, министър-председателят, който защитава напориста хиндуистка националистическа политика и се стреми към трети мандат като лидер на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Над 970 милиона гласоподаватели ще изберат 543 членове на долната камара на парламента с петгодишен мандат по време на поетапни избори, които ще продължат до 1 юни. Гласовете ще бъдат преброени на 4 юни.

Изборите се смятат за едни от най-значимите в историята на Индия и ще покажат докъде се простира политическото господство на Моди. Ако Моди спечели, той ще бъде едва вторият индийски лидер, който запазва властта за трети мандат, след Джавахарлал Неру, първият министър-председател на страната.

Повечето проучвания предричат победа за Моди и неговата индуска националистическа партия „Бхаратия Джаната“, изправена срещу широк опозиционен съюз, воден от „Индийски национален конгрес“ и мощни регионални партии.

Не е ясно кой ще ръководи Индия, ако опозиционният алианс, наречен ИНДИЯ, спечели изборите. Неговите над 20 партии не са представили кандидат, заявявайки, че ще изберат, след като станат известни резултатите от вота.

Моди призова днес за масово участие при откриването на общите избори, на които неговата хиндуистка националистическа партия „Бхаратия Джаната“ е големият фаворит, предаде Франс прес.

Моди призова избирателите в първата фаза на гласуването, от общо седем, да „упражняват правото си на глас в рекорден брой“, особено младите хора и тези, които гласуват за първи път. „Всеки глас има значение и всеки глас е важен“, добави той в социалната мрежа „Екс“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО