ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

„Хамас“ приветства прекъснатите отношения между Колумбия и Израел

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
„Хамас“ приветства прекъснатите отношения между Колумбия и Израел

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ приветства изявлението на колумбийския президент Густаво Петро, че дипломатическите отношения между Колумбия и Израел са били прекъснати в знак на протест срещу воденето на войната в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Високо ценим позицията на колумбийския президент Густаво Петро, която считаме за победа на жертвите на нашия народ и неговата справедлива кауза“, се казва в изявление на ръководството на „Хамас“, което призовава и други латиноамерикански държави да прекъснат отношенията си с Израел.

„Колумбийският президент обеща да награди убийците и изнасилвачите на „Хамас“. Днес той изпълни обещанието си“, заяви от своя страна израелският външен министър Израел Кац, като нарече Густаво Петро „антисемит“.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху и други лидери, призова „Хамас“ да приеме предложеното от Израел споразумение и подчерта, че моментът за това е настъпил и няма време за пазарлъци, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

„Израел направи много важни компромиси в представеното предложение“, заяви Блинкен след срещата си с Нетаняху. „Хамас“ трябва да реши дали ще приеме тази сделка и действително ще подобри положението на хората, за които твърди, че се грижи в Газа. Няма време за отлагане, няма време за по-нататъшни пазарлъци“, подчерта първият дипломат на САЩ.

Блинкън се срещна и с израелския президент Херцог и министъра на отбраната Йоав Галант за разговори, които бяха съсредоточени върху предоставянето на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа. Вчера израелската армия обяви, че граничният пункт Ерец, разположен в северния край на Газа, е бил отворен, за да бъдат допуснати 30 камиона, превозващи храни и медицински материали от Йордания.

Доставките за помощ, пристигащи с кораби в израелското пристанище Ашдод, сега ще бъдат транспортирани директно до близкия граничен пункт Ерез, заяви снощи Галант. Той и Блинкън посетиха пропускателния пункт Керем Шалом, който се намира в южния край на крайбрежната ивица, както и Ашдод, където държавният секретар на САЩ направи изявления. Той окачестви помощта през Ерец като „много важно“ събитие за достигане до силно засегнатия север на ивицата, където недостигът на храна е сериозен.

Блинкън добави, че САЩ вероятно ще пуснат до една седмица в действие свой собствен морски коридор за помощ – включително плаващ кей край Газа.

Израел обяви бързо начало на спорната сухопътна офанзива в Рафах, последния бастион на „Хамас“ на границата с Египет, ако не бъде постигнато споразумение с ислямисткото движение.

По-рано Нетаняху даде да се разбере, че офанзивата в Рафах не зависи от постигането на споразумение, припомня ДПА.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО