ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Украйна поиска „Железен купол“: как ще реагира най-голямата ядрена сила в света Русия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Украйна поиска „Железен купол“: как ще реагира най-голямата ядрена сила в света Русия

Когато Иран изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел в първата си пряка атака, страни от НАТО като САЩ, Великобритания и Франция веднага се притекоха на помощ на израелците. 99% от изстреляните ракети и дронове бяха свалени. И Украйна се запита защо не получава същата подкрепа от НАТО и към себе си.

Една от основните (но не единствени) защити, които има Израел, е противовъздушната система „Железен купол“. Възможно ли е Украйна да получи такава защита?

Отговорът е не, а причините са няколко, коментира focus.de. Германският полковник Ралф Тиле и австрийският специалист по руска политика Герхард Мангот изключиха възможността Украйна да бъде въоръжена с „Железен купол“ по подобие на Израел. Първо, конфликтите са много различни. Русия е най-силната ядрена сила и може да ескалира войната. Някои западни страни не искат да рискуват влизане във война срещу Москва.

Другият ключов фактор е географията. Израел е много по-малка държава и по-лесно би могла да бъде защитена с подобни ПВО системи. А Украйна, напротив, е огромна държава, като само фронтовата линия в момента е дълга над 1000 километра. Русия може и атакува Украйна от различни посоки, включително от Черно море.

Всъщност битката е приключила, смята Тиле. Успехът на Украйна срещу Русия е недостижим. „Днес Русия е по-силна кадрово, оперативно-тактически, технологично и материално, отколкото в началото на агресията. Нейната военна икономика е по-голяма от тази на всичките 32 държави от НАТО взети заедно, а европейските запаси от оръжия и боеприпаси са на изчерпване“, казва той.

В крайна сметка САЩ и европейците ще трябва да определят стратегическите си приоритети. Те ще бъдат по-скоро в Далечния и Близкия изток, отколкото в Източна Европа. В бъдеще фокусът в Украйна ще бъде основно върху ограничаването на щетите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО