Камарата на представителите гласува днес военната помощ за Киев

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Камарата на представителите гласува днес военната помощ за Киев

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на страната си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Ние в Украйна оценяваме усилията на всеки лидер, на всяка държава, която наистина е активна, спазва обещанията си и се опитва да подобри способностите на нашата противовъздушна отбрана“, каза снощи Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение, което този път беше необичайно кратко. Той изрази сдържано задоволство, след като министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха вчера да бъде подпомогнато засилването на украинската противоракетна отбрана.

Очаква се отделни страни от алианса да дадат конкретни обещания през следващите дни, отбелязва АФП.

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити, „и нашите партньори могат да помогнат“. „Решенията са необходими, решенията са възможни“, подчерта украинският президент след поредните смъртоносни руски въздушни удари в страната му вчера.

Днес Камарата на представителите ще се произнесе по блокирания от месеци пакет американска военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 милиарда долара, след като вчера го придвижи за гласуване.

Много от републиканците в контролираната от тяхната партия долна камара на Конгреса на САЩ са против подпомагането на Киев.

Съединените щати ще изпратят незабавно оръжия на Украйна, ако пакетът бъде одобрен, обяви междувременно Белият дом.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО