Китайските военни са готови да работят със свои колеги в името на морската сигурност

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Китайските военни са готови да работят със свои колеги в името на морската сигурност

Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) са готови да работят с флотите на други страни, за да отговорят на рисковете и предизвикателствата за морската сигурност. Това каза пред репортери старши полковник Ку Тао, заместник-началник на щаба на ВМС на Народноосвободителната армия на Китай.

„Заедно с военноморските сили на различни държави ние сме готови да продължим да се придържаме към принципа на многостранността, да се застъпваме за безпристрастност и справедливост, да си помагаме взаимно, да работим заедно, да гарантираме сигурност и да споделяме обща съдба. Ще работим заедно за насърчаване на глобалното и регионално морско управление, съвместно реагиране на рисковете и предизвикателствата в областта на морската сигурност и активно насърчаване на създаването на общност със споделена морска съдба“, каза той на пресконференция преди началото на 22 април 19-ти Военноморски симпозиум в Западен Тихи океан в Циндао (източна провинция Шандонг).

По думите му в симпозиума през 2024 г. ще участват представители на военноморските сили на 29 държави. Сред тях са делегации от Австралия, Камбоджа, Чили, Франция, Индия, Индонезия, Япония, Южна Корея, САЩ, Пакистан, Великобритания, както и Русия. Участниците ще обсъдят въпроси като глобална сигурност, морски мир и спокойствие, сътрудничество в областта на морската сигурност, морски ред, основан на международното право, и глобално морско управление.

Симпозиумът се провежда в Китай за втори път от 2014 г. Тогава участниците приеха документ, предвиждащ нови правила за поведение на море. От 1988 г., когато се проведе първият симпозиум, досега в него са участвали 29 държави, а други 7 държави са били наблюдатели. Повече от 30 години сътрудничеството на този сайт се превърна в механизъм за взаимодействие между флотите за поддържане на мира в региона.

Предишният Военноморски симпозиум за Западния Тихи океан се проведе в Япония през ноември 2022 г. По същото време беше отбелязана и 70-ата годишнина на Японските морски сили за самоотбрана. Първоначално в тези събития трябваше да участват представители на Русия, но преди тяхното провеждане Япония отмени поканата към Руската федерация.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО