Почина самозапалилият се пред съда, където се гледа делото на Тръмп (ВИДЕО)

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Почина самозапалилият се пред съда, където се гледа делото на Тръмп (ВИДЕО)

Жител на САЩ, който преди това направи опит за самоубийство пред сградата на съда, където се провеждат изслушванията по делото на бившия президент Доналд Тръмп за фалшифициране на финансови документи, почина, съобщи вестник New York Post с позоваване на полицията.

Изданието уточнява, че починалият е 37-годишен жител на Флорида.

По-рано телевизионният канал CNN съобщи, че инцидентът е станал близо до мястото, където са се събрали привържениците на Тръмп.

Повод за разследването срещу бившия президент на САЩ стана публикацията на вестник The Wall Street Journal през януари 2018 г. Според нея, месец преди републиканецът да спечели президентските избори през 2016 г., адвокатът му Майкъл Коен е платил на порноактриса Сторми Даниелс (истинско име Стефани Клифърд) 130 000 USD, за да не разпространява информация за връзката си с Тръмп преди около 10 години.

През 2018 г. Коен беше съден по няколко обвинения, едно от които беше свързано с нарушения на правилата за финансиране на кампанията на Тръмп, по-специално плащания на Даниелс. Тогава прокуратурата не предяви искове срещу Тръмп, позовавайки се на имунитета на държавния глава. Въпреки това през ноември 2022 г. окръжната прокуратура на Манхатън започна ново разследване. Според следователите Тръмп е възстановил на адвоката си изразходваните пари, обработвайки ги чрез организацията на Тръмп като плащане на адвокатски хонорари, позовавайки се на несъществуващ правен аванс.

На 4 април 2023 г. съд в Ню Йорк повдигна наказателни обвинения срещу Тръмп по делото за плащания на Даниелс. Така Тръмп стана първият бивш президент в историята на САЩ, обвинен в престъпление.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО