40 г. от българската епопея на Еверест!

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
40 г. от българската епопея на Еверест!

На днешната дата – 20 април, точно преди 40 години, за първи път българин стъпва на най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). Прави го Христо Проданов по най-трудния възможен маршрут – Западния гребен. Преди него малцина бяха качили върха по този маршрут, но никога сами и без килород. Проданов го направи сам и без кислород, и така записа завинаги името си в историята. На връщане от върха обаче той загива. Въпреки трагедията алпинистите ни решават да продължат атаките към върха и на 8 май той е качен от Методи Савов и Иван Вълчев, а ден по-къно – от Николай Петков и Кирил Досков.

Точно преди 40 години цяла България следеше изкачването на върха от алпинистите ни. Темата се коментираше навсякъде – вкъщи, в трамвая, на улицата, в училища и заводи. Всеки искаше да научи спасен ли е Проданов. Кой още е качил върха…

След успеха на българите, 40 години по-късно, въпреки напредъка на технологиите, никой повече не успя да покори Еверест по този маршрут. 22 експедиции опитаха да качат върха по Западния гребен, но не можаха.

През 1984-а за Непал заминават 24 души, сред които 19 алпинисти и петима души персонал. Христо Проданов пръв стъпва на 8848 м, но загива по обратния път, а след това през годините си отиват още осем души от експедицията – ръководителят на експедицията Аврам Аврамов, лекарят д-р Стайко Кулаксъзов, радистът Стефан Калоянов, режисьорът и оператор Милан Огнянов (забравил камерата си по време на посещението при Индира Ганди), Людмил Янков, Димитър Бърдарев, Стамен Станимиров и Диньо Томов. Последният умира при автомобилна катастрофа заедно с друг алпинист – Димитър Райков, на път за погребението на д-р Кулаксъзов през 2002 г. Самият Стайко също е убит на място в автомобила си. Докато се разминава с автобус, изхвърча колело и част от ламарина, които го удрят.

Всъщност, за експедицията са харесани 100 човека, като сред тях е Петко Тотев, който сега е председател на федерацията по алпинизъм.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО