Статуя на Елизабет II с любимите й кучета откриват във Великобритания

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Статуя на Елизабет II с любимите й кучета откриват във Великобритания

Статуя на британската кралица Елизабет II (1926-2022), придружена от три кучета корги, ще бъде открита в неделя в Рутланд, Източен Мидландс, съобщава вестник The Daily Telegraph.

Това е първата статуя на Елизабет II, издигната след смъртта ѝ през септември 2022 г. Авторът на произведението, скулпторът Хивел Претли, изобрази кралицата в церемониална роба, като взе за основа образа от края на 50-те – началото на 60-те години. Освен това самата скулптура, поръчана от лорд-лейтенант на Рутланд Сара Фърнс, е създадена с частни дарения. Както се отбелязва в статията, за кратко време бяха събрани 125 000 паунда (154 000 USD), необходими за изграждането му.

Около 50 кучета корги ще участват в откриването на двуметровата бронзова статуя. Тази част от церемонията се организира от Уелската корги лига, която обединява всички любители на кучетата от тази порода. След като статуята бъде представена на публиката, те трябва да направят церемониално преминаване близо до скулптурата под мелодията на шотландската траурна песен Sleep, Dearie, Sleep, изпълнена на гайда. Именно на тази мелодия Великобритания се сбогува с Нейно Величество по време на погребението на 19 септември 2022 г.

Бъдещата кралица на Англия получи първото си куче на 18-ия си рожден ден от баща си, крал Джордж VI (1895-1952). Тя беше Pembroke Welsh Corgi, отгледана в Западен Уелс на име Сюзън. Оттогава Елизабет предпочита тази порода и всичките ѝ кучета, от които е имала около 30 от подаръка през 1944 г., са потомци на Сюзън. Максималният брой уелски коргита, които кралицата е притежавала наведнъж, е 13.

Освен това тя беше придружена от кучета от породата Дорги, отглеждани в Бъкингамския дворец чрез кръстосване на кралски коргита с дакели. През 2015 г. стана известно, че държавният глава реши да не се сдобие с нови домашни любимци, така че след смъртта ѝ кучетата да не останат без собственик. Според медиите обаче доскоро Нейно Величество е била придружавана от две Дорги – Канди и Мик.

Елизабет II почина в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември 2022 г., след което тялото ѝ беше транспортирано до Лондон със спирка в Единбург. От 14 септември до деня на погребението, 19 септември, ковчегът на кралицата беше изложен в Уестминстърския дворец в Лондон, сградата, където се намира парламентът на кралството. През това време повече от 250 хиляди души се сбогуваха с нея. Нейно Величество намери последното си място за почивка в параклиса Джордж VI на територията на замъка Уиндзор близо до Лондон. Съпругът на кралицата, херцогът на Единбург Филип, бащата и майката на Елизабет II Джордж VI и Елизабет Боуз-Лион (1900-2002), както и сестра ѝ Маргарет (1930-2002), също са погребани там.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО