Олимпийският огън остана в Акропола за една нощ

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
Олимпийският огън остана в Акропола за една нощ

Огънят, който ще гори на Олимпиадата в Париж 2024, пренощува в древния Акропол в Атина седмица преди предаването му на организаторите на Игрите във френската столица, съобщава „Ройтерс“.

По време на леко затишение на проливния дъжд късно в петък факлоносец запали жертвеника пред 2500-годишния храм Партенон. Огънят остана там до тази сутрин, когато факелът с цвят шампанско пътува до Делфи, важен древногръцки религиозен център, преди да стигне до град Волос. Тържествено запален във вторник в Олимпия, огънят преминава през Гърция. Части от щафетата са дори с ферибот или на самолет.

Огънят ще бъде предаден на френските домакини следващия петък по време на церемония на стадиона в Атина, където са били проведени първите модерни игри през 1896 година. В атинското пристанище Пирея той ще се качи на Белем, френски тримачтов ветроход, построен през 1896-а, за да бъде транспортиран до Франция.

Олимпийският огън трябва да пристигне в южния френски пристанищен град Марсилия на 8 май и ще пътува през Франция до церемонията по откриването на 26 юли в Париж.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО