Шест епископи са кандидати за нов Сливенски митрополит

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Светият Синод на БПЦ-БП изготви списъка с достоизбираемите епископи за избор на нов Сливенски митрополит. Листата, която предният път включваше десет имена, сега е свита до шест. Прави впечатление, че е в списъка не е включен епископ Йеротей, викарий на покойния митрополит Йоаникий. Именно да бъде избран той на поста настояваха от Сливенска епархия, но изборът там, на който бяха избрани епископите Йеротей и Михаил беше касиран, което предизвика протести. След това Синодът насрочи нов избор. В новата листа липсва и епископ Михаил, както и епископите Поликарп и Висарион.

Първият избор в Сливен беше касиран, защото свещеници подадоха сигнал до Синода, че в почивка по време на гласуването за втория епископ, свещеници и миряни са се наговорили да бъде избран епископ Михаил като уж по-слаба кандидатура и накрая Синодът в София да избере Йеротей.

Определянето новия списък е стъпката, с която започва повторната процедура по избор на наследник на починалия в началото на годината митрополит Йоаникий. Вотът ще бъде организиран от наместника на Сливенския престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На своето заседание от 19 март, Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) определи датите за провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит. С решението от месец март е възложено на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май, а за 26 май е насрочен каноничният избор за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

На своето редовно заседание на 22 април 2024 г. Светият Синод на БПЦ-БП в Пълен състав изготви измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор в Сливенска епархия.  Да се борят за поста останаха епископите: Величкият епископ Сионий (игумен на Троянския и Бачковския манастир), Знеполският епископ Арсений (викарен епископ на Пловдивския митрополит), Мелнишки епископ Герасим (главен секретар на Св. Синод), Браницкият епископ Пахомий (Ректор на Софийската духовна семинария), Главиницкият епископ Макарий (викарен епископ на Русенския митрополит) и Велбъждският епископ Исаак (втори викарен епископ на Софийския митрополит).


Статията е публикувана на 22 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА