Съдебна война зад Океана! Прокурорите обвиниха Доналд Тръмп в чиста изборна измама

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Съдебна война зад Океана! Прокурорите обвиниха Доналд Тръмп в чиста изборна измама

Прокуратурата по делото срещу Доналд Тръмп за парите за мълчание обвинява предишния президент в престъпен заговор и прикриване на сексуален скандал преди президентските избори през 2016 г., но обвинението се опитва да „вдигне летвата“. Прокурорите направиха опит да квалифицират деянията на Тръмп като „изборна измама“, пише BBC.

„Това беше, чисто и просто, изборна измама“, заявява един от прокурорите пред съдебните заседатели по време на встъпителните изявления по време на историческия процес в Ню Йорк.

Излагайки аргументите на защитата, адвокатът на Тръмп посочва, че клиентът му не е извършил никакви престъпления и че не е незаконно да се опитваш да влияеш на изборите.

„Той е невинен“, добавя той.

Тръмп е обвинен, че се е опитал да прикрие плащане от 130 000 долара (240 148 лева) на порнозвездата Сторми Даниълс, преди да спечели надпреварата за Белия дом през 2016 г.

Той пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи и отрича да е имал предполагаема сексуална връзка с г-жа Даниълс.

В началото на втората седмица от наказателния процес в Манхатън – първият в историята на САЩ срещу президент – всяка от страните изложи аргументите, които ще представи пред журито. Първият свидетел, издателят на таблоиди Дейвид Пекър, също е взел думата за кратко и ще продължи показанията си във вторник (23 април).

Прокурорът Матю Коланджело твърди, че Майкъл Коен, бивш адвокат и довереник на Тръмп, е работил заедно с главния финансов директор на Trump Organization Алън Вайселберг, за да „състави счетоводни документи“ по указание на Тръмп и да скрие плащанията на пари за мълчание, които са от основно значение за делото.

Твърди се, че тези плащания са били извършени от Коен на г-жа Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, във връзка с твърдението ѝ, че е имала сексуален контакт с предишния президент. След това Тръмп е възстановил разходите на бившия си адвокат, въпреки че е обвинен в прикриване на плащанията.

Прокурорите твърдят, че схемата за разплащане с г-жа Даниълс е включвала фалшифициране на три вида документи – фактури, счетоводни записи и чекове.

Доналд Тръмп е заявил в бизнес документите си, че тези плащания са били „за правни услуги по силата на договор за хонорар“ с Коен – заяви Коланджело пред журито.

„Това бяха лъжи“, посочва прокурорът.

Най-важното обаче е, че той твърди, че Тръмп е бил мотивиран да предостави подкупа, така че избирателите да не научат за предполагаемата среща с г-жа Даниълс.

Прокурорите твърдят, че това прикриване трябва да се счита за намеса в изборите и представлява второто престъпление, което превръща обвинението за фалшифициране на бизнес документи в по-сериозно престъпление, вместо в по-ниско квалифицирано провинение.

Едно от доказателствата, на които те наблягат, е скандалният запис Access Hollywood, в който Тръмп се хвали пред телевизионния водещ Били Буш, че се е опитал да прави секс с омъжена жена.

Съдията разрешава на прокурорите да добавят към доказателствата препис от видеозаписа, но не и самия видеозапис. Ключовият момент за окръжната прокуратура е, че той показва как политическата кампания на Тръмп е изпаднала в паника през 2016 г., когато Washington Post за първи път съобщава за съществуването на записа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО