Екатерина Баксанова: Наблюдаваме пълно делегитимиране на прокуратурата и процес на развала на правосъдието

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Екатерина Баксанова: Наблюдаваме  пълно делегитимиране на прокуратурата и процес на развала на правосъдието

„Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове. Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, „консервират“ ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това са изборите.

Един от въпросите, които критично трябва да разглеждаме, е защо сега се изваждат определени данни. Ясно е, че се търси постигането на краткосрочни конюнктурни цели и печелене на политически дивиденти, но демокрацията е дългосрочно усилие.“

Това мнение изрази в интервю за БНР Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика преди годишен форум на ИПИ и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за състоянието на икономическата свобода и върховенството на правото.

Тя е категорична, че „поведението на голяма част от представителите на прокуратурата ни ограбва дългосрочно“, не само монетарно.

Ако проследим исторически работата на голяма част от парламентарните комисии, създавани по текущи скандали, ще се уверим, че ако институциите не искат да свършат дадена работа, се създава комисия, изтъкна Баксанова.

„Създава се добра имитация на институционален отговор. Почти никога няма резултат.“

Запитана възможно ли е върховенство на правото в политически лабилна държава като България, Екатерина Баксанова коментира:

„В момента сме малко като Алиса в Страната на изтеклите мандати. На органите, на прокуратура без автономна воля. Липсата на автономна воля се видя и покрай Гешев, свалянето му, „възцаряването“ на Сарафов. А иначе и Гешев каза, че ще проверява сделките от прехода, имаше и други обещания.“

Наблюдаваме пълно делегитимиране на прокуратурата, отбеляза още тя.

„Дългосрочно това влизане от скандал в скандал, а те са доста сериозни, мащабни, в дълбочина, толкова влизахме от един в друг, прокуратурата имитираше, че започва разследвания и нищо не се случва накрая. Това от обществото вече се приема по-скоро като норма. Влязохме в режим на „нормалност“, който не е такъв“, смята Баксанова.

По думите ѝ, има „процес на развала на правосъдието“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО