Делото на годината! „Пари срещу мълчание“ срещу Доналд Тръмп

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Делото на годината! „Пари срещу мълчание“ срещу Доналд Тръмп

“В безлична стая на 15-тия етаж на Криминалния съд в Манхатън, Доналд Тръмп седеше със скръстени ръце и поглед вперен в далечината“. Така британският в. „Телеграф“ описва бившия американски президент при започването вчера по същество на таказателното дело срещу него за „купуване на мълчание“ .

„Телеграф“ уточнява, че е едно от едва четирите чуждестранни издания, на които е даден достъп до съдебната зала.

Кореспондентката на вестника в Ню Йорк продължава да описва съдебната сцена, като пише, че докато екипът на Тръмп „се скупчва като ято около съдията“, самият той, обикновено свикнал да бъде заобиколен от поддръжници, остава сам.

Зала 59, в която се гледа делото срещу г-н Тръмп за плащане на пари за мълчание, разполага с единадесет ослепителни осветителни тела и следи по стените от вече свалени плакати. „Това е далеч от разкоша, с който е свикнал бившият президент. Но с очакването процесът да продължи поне шест седмици, това е обстановка, която той ще опознае добре“, отбелязва „Телеграф“.

Изданието напомня, че Тръмп, който обичайно отправя „яростни изблици срещу съдията“, вчера е останал „почти неподвижен, с поглед, вперен предимно напред, от време на време промърморвал нещо на адвокатите си или поглеждал към съдебните заседатели“.

Преди бившият президент е намигал на представителите на пресата, но вчера „най-оживеният му жест беше да поклати глава в отговор на думи, казани от съдията Хуан Мерчан.

„Г-н Тръмп дори не се обърна, за да гледа хапливото 45-минутно встъпително изказване на представителя на държавното обвинение Матю Коланджело, в което той обвини г-н Тръмп, че се опитва да „опорочи“ изборите през 2016 г. чрез сложна схема, за да „замете“ негативни истории“, отбелязва кореспондентката на изданието.

Бившият президент се отпусна пред репортерите и камерите едва след като напусна съдебната зала, написа британският в. „Индипендънт“. Той говори в продължение на девет минути пред сградата на съда в Манхатън, след встъпителните пледоарии и казаното от първия свидетел в процеса срещу него.

„Това, което се случва, е много нечестно и трябва да ми бъде позволено да провеждам кампанията си“, каза Тръмп на излизане от съдебната зала. „Не съм направил нищо лошо“, добави той.

„Трябва да съм в Джорджия сега, трябва да съм във Флорида“, цитира бившият американски президент и в. „Вашингтон пост“.

На първото заседание от първия наказателен процес срещу бивш американски президент, прокурорите обвиниха Доналд Тръмп, че е ръководил „планиран, координиран, дългогодишен заговор за повлияване на изборите през 2016 г.“, който включва тайни плащания на пари на порноактриса, отбеляза изданието. „Това беше чисто и просто изборна измама“, каза помощник-окръжният прокурор Матю Коланджело.

В продължение на 40 минути прокурор вчера описваше доказателствата, от които става явно, че Тръмп е нарушил закона. „Изложението на прокурора беше тихо и премерено, той в нито един момент не повиши глас и задържа ръцете си в джобовете си през по-голямата част от времето, в което говореше“, отбелязва „Вашингтон пост“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО