Реджеп Ердоган: Разрешаването на кризата в Газа е най-важният въпрос за ислямския свят

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Реджеп Ердоган: Разрешаването на кризата в Газа е най-важният въпрос за ислямския свят

Разрешаването на кризата в ивицата Газа е най-важният въпрос за ислямския свят и изисква неговата мобилизация, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, пише БТА.

Ердоган говори пред журналисти в самолета на връщане от Ирак.

Въпросът за Газа в момента е най-важният въпрос за ислямския свят. Газа е мястото, където ислямският свят трябва да се обедини, да потърси решение и да разработи реалистична и ефективна политика. Ще продължим да обсъждаме тези въпроси както с представителите на Хамас, така и с лидерите на много държави, каза Ердоган.

Първата точка от дневния ни ред е този въпрос и ние ще продължим да правим всичко възможно за намиране на решение. Всеки може да пренебрегне и забрави този въпрос, но ние не можем да имаме такъв подход, посочи турският лидер, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той посочи, че „Турция ще продължава да разобличава престъпленията на Израел и да им противодейства“. Ердоган за пореден път направи остро изказване към израелския премиер Бенямин Нетаняху, когото окачестви като „Хитлер на нашето време“. Турският държавен глава изтъкна, че Нетаняху и поддръжниците му „няма да избягат от отговорност“, информира Анадолската агенция.

„Ние сме една плът и кръв с нашите палестински братя и споделяме болката им“, добави Ердоган.

Турският президент каза още, че не вярва, че ръководството на Хамас ще напусне Катар, където е базирано.

Не е важно къде са лидерите на Хамас, а каква е ситуацията в ивицата Газа. Не съм чувал ръководството на Катар да е предприело действия срещу Хамас по отношение на престоя им в страната, посочи Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО