Гюнер Тахир: Ердоган не получи подкрепата, който очакваше от нашите изселници

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Гюнер Тахир: Ердоган не получи подкрепата, който очакваше от нашите изселници

Естествено, че резултатът от местните избори в Турция ще има влияние на изборите у нас. Това каза за аудиокаста „Това е България“ на „Фокус“ Гюнер Тахир, председател на Националното движение за права и свободи и един от основателите на ДПС.

„Защото видяхме, че в Турция след последните местни избори, които се проведоха на 31 март, има разместване на пластовете, защото управляващата партия на президента Ердоган за първи път след 23 години, бих казал почти, за пръв път загуби изборите от основната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия, които са социалдемократи. Те пък за първи път от 1977 г. насам са първа партия, тоест от преди 47 години, когато техен председател беше покойният Бюлент Еджевит, бивш министър-председател на Турция. Тогава след изборите през 1977 г., те бяха местни избори също, той до 1980 г. беше министър-председател и след това, както знаете, на 12 септември се направи военният преврат и после тази партия не можа да стане първа. Показателно е, че между първите 30 най-големи градове в Турция тази партия спечели 14, 12 – партията на Ердоган, 3 големи града бяха спечелени от Партията на кюрдите и 1 от партията на покойният проф. Неджметин Ербакан, която сега се ръководи от неговия син Фатих. Те спечелиха един град, обаче между първите пък 10 градове, сред които най-големите, имам предвид Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия, Адана“, коментира той.

Как ще се отразят те на нашите избори?

„Според мен илюзия е онова, което съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е казвал на срещите си, които организира сега по време на Рамазана в Турция, давайки ифтар или вечери на изселниците, те са големи ифтари, по 800-1000 човека. По принцип знаете, в Турция храната е култ, тоест, когато поканиш там на вечеря, на късна закуска или на обяд когото и да било, той ще се отзове, няма проблеми, но това не означава, че ще гласува за теб. По време на тези срещи г-н Чакъров е обявил, че тяхната цел на тези предстоящи избори е от Турция да вземат 150 000 гласа, което те никога не са успявали. Максимумът е 93 000 гласа. И аз смятам, че самият Ердоган, който евентуално би ги подкрепил, не получи тази подкрепа от нашите изселници, която очакваше. И не случайно на последната Национална конференция на 24 февруари на ДПС той излезе с видео обръщение към тях. Но за пореден път видяхме, че нашите изселници гласуват предимно за Народнорепубликанската партия. И знакова в това отношение беше загубата на Ердоган в град като Бурса. Не случайно този град е наричан “столицата на изселниците“, обясни Тахир.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО