Борел: Санкциите не са достатъчни, намираме се на ръба на пропастта

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Борел: Санкциите не са достатъчни, намираме се на ръба на пропастта

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на последната пленарна сесия в Страсбург на настоящия Европарламент остро осъди ескалиралото напрежение между Иран и Израел, предаде специалният пратеник на ФАКТИ Денис Джамбазов.

Борел заяви, че от години Израел не се е намирал в толкова опасна ситуация и посочи, че регионът се намира на „ръба на пропастта“. Той подчерта, че санкциите на ЕС сами по себе си не са политика, а политически инструмент, и ЕС трябва да направи всичко по силите си, за да помогне за намаляване на напрежението.

В отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел ЕС одобри нов режим на санкции върху производството на ирански ракети и евентуалното им прехвърляне на Русия. „Но ние вече разбрахме, че санкциите сами по себе си не са достатъчни, за да възпрат Иран от това, което прави. Трябва паралелно да развиваме дипломатически усилия“, каза Борел, припомняйки, че Иран е една от най-санкционираните държави от страна на ЕС. В речта си Борел отправи критики не само към Техеран, но и към израелските атаки.

„Неотдавнашните ирански удари срещу Израел също бяха ясна ескалираща атака, но не трябва да забравяме в същото време тежестта на човешкото страдание в Газа. Цифрите са налице: повече от 34 000 души са убити, предимно цивилни, жени, деца, два пъти повече ранени, 75% от населението е разселено, на ръба на глада. Знаем, че десетки деца вече са умрели от глад. Градовете в Газа са по-разрушени от германските градове по време на Втората световна война – само си представете сравнението“, каза Борел.

„Трябва да повторим още веднъж, че Израел трябва да спазва международното право, да гарантира защитата на всички цивилни и да позволи на хуманитарните работници да вършат своята животоспасяваща работа, без да бъдат набелязани. За първи път израелските отбранителни сили (IDF) признаха, че това е драматична грешка (убийството на хуманитарни работници). Въпросът е колко грешки са се случвали преди, без да бъдат разпознати? Ние настояваме журналистите да бъдат защитени и [трябва] да им бъде предоставен достъп до Газа, за да се гарантира свободата на пресата“, заяви Борел.

Иран, от своя страна, остро осъди поредните санкции срещу себе си. Техеран определи като „жалко“ решението на Европейския съюз да разшири санкциите срещу иранските оръжейни програми в отговор на безпрецедентната атака срещу Израел. „Жалко е да видим как ЕС решава бързо да приложи незаконни ограничения срещу Иран, само защото Иран упражни правото си на самозащита пред лицето на безразсъдната агресия на Израел“, обяви Иран.

По време на пленарната сесия Борел заяви, че са дошли добри новини за Украйна, визирайки решението на Конгреса на САЩ след месеци отлагане да отпусне 60 милиарда военна помощ на Киев.

„Отпуснатата помощ дойде навреме, защото Русия ескалира своите бомбардировки срещу украински градове, срещу цивилни, срещу топлоелектрически централи, дори срещу язовири, пренебрегвайки основните международни правила и стандарти. Тревожни са и новините от първа линия. Войните също се печелят от морала и пакетът от подкрепа на САЩ ще повиши морала на смелите украински защитници“, каза дипломатът.

„Ние, европейците, можем и трябва да направим повече, защото това е въпрос на европейска стратегическа отговорност. Когато говорим за стратегическа отговорност, това означава, че ние трябва да поемем своята роля. Направихме много, но съм сигурен, че можем повече и по-бързо. Трябва да бъдем по-смели“, каза Жозеп Борел, коментирайки европейската подкрепа към Украйна, която вече трета година е във война с руския агресор.

„Казвал съм го няколко пъти – и трябва да повторя сега, на последната сесия на този парламент – за нещастие, това е война на изтощение и Путин ще продължи тази война, за да завладее колкото може повече от Украйна. Така че няма да свърши скоро. Путин ще се опита да подчини свободата на украинския народ – и може би ще отиде отвъд Украйна. Е, поне така твърдят техните пропагандатори и някои руски лидери. Сега трябва да ги поставим на по-стабилна, по-устойчива основа, за да подкрепим Украйна в дългосрочен план“, каза Борел.

„Трябва да продължим да подкрепяме Украйна, но не само с думи и не само за утре и може би не само за следващата година. Нашият ангажимент да подкрепяме Украйна, която се бори за нашите ценности и тяхната сигурност, ще изисква безпрецедентни действия. Това ще изисква повече смелост“, каза Борел. „След дълги дискусии, след като проучихме внимателно върховенството на закона, което може да се използва, за да се прецени какво можем да правим и какво не трябва да правим, стигнахме до заключението, че тези извънредни приходи могат да бъдат използвани за подпомагане на непосредствените нужди на украинците за самозащита“, посочи дипломатът, визирайки възможността за използване на замразените руски активи след агресията.

„Разбира се, бихме били много щастливи, ако можем да вземем 300 милиарда евро, но трябва да действаме според това, което вярваме, че можем да направим“, каза още Жозеп Борел.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО