Карлос Контрера пред ФАКТИ: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да ви направи реформа!

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Карлос Контрера пред ФАКТИ: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да ви направи реформа!

След като има криза в държавата, ще има ли криза и в Столичния общински съвет… Конституционни реформи, служебен кабинет и какво да очакваме до изборите на 9 юни… Пред ФАКТИ говори общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

– Г-н Контрера, къде ви е по-интересно да наблюдавате случващото се в страната – в управлението на служебния кабинет или в Столична община, където сте съветник…
– Тъжно и обидно ми е да наблюдавам какво се случва. Институциите ни са в насипно състояние. Хаос и анархия. Държавата практически е демонтирана. В Столична община не е по-различно. Вижда се огромната бездна между думи, обещания и дела. Практически „сглобката“ успя да отврати и разочарова още нови групи от хора. Може би това беше една от целите – отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните. Обществото не вижда перспектива, не чува решения за своите проблеми, слуша опорни точки, пропаганда и откровени лъжи.
Аз прогнозирам криза и в Столична община по модела, по който счупиха и държавата. Просто всичко е забатачено, има основно приказки и никаква работа. Стигнали сме до там, че при приет бюджет от общината не искат да се смени една лампа, една пейка, една спирка да направят, забележете, защото нямало пари. Пълен абсурд, но това е моженето на т.нар. „промяна“.

– Дали някой от „посолството“ някога си е представал, когато е редял пъзела на управление в страната ни, че може сами да се забъркаме в такава каша?
– Задкулисие има, така беше създадена сглобката. Под влияние на външни фактори, на тежки зависимости, на посолството и посолствата, обаче твърде куци им излязоха конете. Резултатът го видяхме. Да залагаш политически на подобни хора беше предизвестен провал. И какво спечели държавата – нищо. Хаос и анархия. В същото време проблемите на българите си стоят, задълбочават се – в здравеопазването липса на лечение за онкоболните, липса на медицински сестри, педиатри, липса на лекарства, стари и овехтели болници и поликлиники, бедност, война по пътищата, разпадаща се пътна мрежа и т.н.

– За каква конституционната реформа ни говориха, а каква стана. Кой и как трябва да поеме отговорност…
– Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да ви направи реформа! Конституционните промени на „сглобката“ доведоха до управленска и политическа криза. Преди девет месеца казах, че да се пипа Конституцията е грешка. Сега какво излезе – едни правни дилетанти обърнаха Конституцията с хастара нагоре, мислеха се за много хитри, че са подредили нещата, схемите. И въвлякоха цялата държавата в хаос. Сглобката направи институциите на салата. Виждате какво се случва в МВР… За мен това министерство трябва да се закрие, всички да минат тестове за лоялност и да се създаде нова структура, ако трябва две… Всичко е компрометирано, смърди, гангренясало е, а справедливост за хората няма.

– Имаме служебно правителство, но стана ли ви ясно кой носи отговорност за него?
– В момента никой за нищо не носи отговорност и не иска да носи отговорност. Живеем в дни на лозунгите. Ама държава с лозунги не се управлява. Справка кабинета „Кирил Петков“, кабинета „Денков“. Лозунги, лозунги, пропаганда… и какво? В момента ни облъчват с поредната пропаганда – цените на хранителните стоки намалявали. На кои стоки и кои цени? Къде? Всеки, който влиза в магазина, вижда, че цените се вдигат, купуваме по-малко със заплатите и пенсиите си. Българите живеят по-трудно, някои хора едвам си плащат сметките. В същото време по телевизора тече кампания как едва ли не живеем по-добре и сме по-богати. Глупости!

– Министри се сменят, предлагат и ротират, защото…
– Министри се сменят като носни кърпички, защото никой не носи отговорност за нищо. Министри за шир потреба е положението. Защо Главчев ги предложи въобще? Защо пък и Радев се съгласи? Въобще тече един политически маскарад, едно пълно безумие. Липсва и помен от мисъл за държавата, за държавност. Имаме едни тънки сметчици, едни дребни игрички и никаква работа. Между другото земеделският министър Вътев трябваше да бъде махнат отдавна, а не Главчев да го предлага и за служебен. Питам аз – какво стана с парите за т.нар. помощ заради вноса от Украйна? Няма ги! Изпълни ли се меморандумът между земеделци и Вътев? Не! Къде са мерките за подпомагане на отрасли в земеделието? Няма ги. Защо тогава този го правиш служебен министър? А после защо го махаш? Въобще имам чувството, че сме в сценарий, където ГЕРБ-ДПС и Президента са се сговорили и си подават едни топки през мрежата…

– За броени часове бяха сменени двама министри. Защо и кой ги предложи тези министри по-рано, за да станат малко по-късно неудобни…
– Явно са предложени, защото са били плод на сделка между ГЕРБ-ДПС и Президента. После сделката се променя и се сключва нова сделка. И така циркът е гарантиран. На този фон „промяната“ се превърна пък в нарицателно за схеми и корупция (визирам случая в Митниците и с главния секретар на МВР).

– „Сглобка“ или договорка е служебният кабинет. Какво мислите?
– Договорка по-скоро между ГЕРБ-ДПС-президентството. Има някакво видимо примирие между трите субекта. Между друго изглежда, че има и някаква договорка между ДБ и ГЕРБ-ДПС. Гледам, че Христо Иванов се е сетил пак, че е против Пеевски. И така ще е до момента, в който пак седне да пие мазно турско кафе в стаята на ДПС в парламента. А ролята на ПП след изборите ще е на патерица на ДБ, вижда се този процес. Промяната като партия приключи. Скоро ще гледаме как Кирил Петков и Асен Василев стягат куфарите и напускат кораба.

– Но ще ходим на избори на 9 юни. И след тях какво…
– Готвят ни два сценария – или безвремие с избори до дупка, или нова „сглобка“, която сигурно вече договарят. Формат ГЕРБ-ДПС-ДБ, разбира се в името на нацията… Ако българите не излязат да гласуват масово срещу партиите от „сглобката“, ни чака кабинет тип Денков 2. Не смятам, че можем да очаквам от една такава конфигурация нещо по-различно от скандали и нови провали. Затова ми се ще гражданите да излязат и да гласуват протестно. Само така ще счупим „сглобката“!

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО