Украйна договаря продажбата на части от оборудването на АЕЦ „Белене“

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Украйна договаря продажбата на части от оборудването на АЕЦ „Белене“

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната ѝ инфраструктура. Задълбочаването на сътрудничество в сферата на енергетиката е от взаимен интерес и за двете страни. Това каза министър на енергетиката Владимир Малинов. Днес той разговаря с посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук.

Владимир Малинов и Олеся Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. По думите на министър Малинов българската страна ще предприеме необходимите стъпки за реализация на процеса в най-кратки срокове.

Дискутирана бе и темата за осигуряване на алтернативни газови доставки за Украйна след спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия. „От стратегическо значение за енергийната сигурност в региона на югоизточна Европа е реализацията на инициативата за Вертикален газов коридор.

Надграждането на вече съществуващата инфраструктура ще позволи пренос на допълнителни обеми алтернативни доставки за Украйна“, подчерта Малинов. Той подчерта, че Вертикалният коридор ще осигури продължаване оперирането на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО