Служебното правителство ще изплати обещаната на земеделците „украинска помощ“

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Служебното правителство ще изплати обещаната на земеделците „украинска помощ“

С 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците „украинска помощ“. Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 хиляди земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ „Земеделие“, както и съфинансиране от държавния бюджет, уточни БНТ.

„Имаме да ви съобщим новина, т. нар. „украинска помощ“, сключена със споразумение, която трябваше да бъде изплатена до 22 април, днес взехме решение, че ще изчакат до 15 май, намерени са средства и начини да се изплатят.“ Това обяви след края на разговорите служебният министър-председател Димитър Главчев.

Людмила Петкова, служебен министър на финансите, призна, че „финансовата помощ не беше изцяло осигурена. Не бяха включени средства за всички сектори.“

„Много съм щастлив и доволен от това, което се случи. Днес видях хора на една маса, които си говорихме нормално, човешки и това възпроизведе решение. Средствата са осигурени в пълен размер за цялото първо плащане. До 15 май всички ще получат това, което очакваха.“, обобщи Георги Тахов, служебен министър на земеделието.

Председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов посочи, че „това е един знак, че служебното правителство ще работи с нас.“

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО