Социолог отчете: Обществото не е ентусиазирано от служебния кабинет на Димитър Главчев

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Социолог отчете: Обществото не е ентусиазирано от служебния кабинет на Димитър Главчев

20% е одобрението към служебния кабинет според последното проучване на „Тренд“.

Това подчерта в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ социологът от агенцията Евелина Славкова. По думите ѝ към момента няма някакъв особен ентусиазъм към служебното правителство.

„Електоралният въпрос, особено в контекста на предстоящите избори, винаги е най-интересен. Какво показват данните по отношение на предстоящите парламентарни избори, тъй като се виждат много минимални нюанси по отношение на това какво може да се очаква като резултати на европейските избори.

Разликите може би щяха да бъдат по-големи, ако изборите не бяха 2 в 1, показват най-общо откъсване и разширяване на разликата между „Продължаваме промяната“-“ Демократична България“ и ГЕРБ, която стига почти 10%, малко над 9%. След това виждаме една група от три политически формации в лицето на „Продължаваме промяната“-“ Демократична България“ с 15,5%, ДПС с 14,4% и „Възраждане“ с 14,2%.

Говорим за данни, които са в рамките на статистическата грешка и с изключително близки резултати. И го казвам с уговорката, че е много трудно от гледна точка на настоящия момент да прогнозираме коя ще бъде втора, коя ще бъде трета и коя ще бъде четвърта политическа сила. Надявам се картината през май месец да е по-чиста“, коментира Славкова.

Според нея кампанията ще бъде изключително важна от гледна точка на мобилизиране на електорат: „Тя ще ни подреди резултатите от изборите кой ще бъде втори, трети и четвърти. Съответно едно сигурно пето място, ако мога така да се изразя, в лицето на БСП с 9,1%, и съответно шеста позиция към този момент е за „Има такъв народ“ с 4,8%“.

Евелина Славкова обърна внимание, че проучването през май месец ще даде по-ясна картина за това какво ще се случва след изборите на 9 юни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО