Вашингтон изтъкна ролята на японския премиер в отпускането на помощта за Украйна

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Вашингтон изтъкна ролята на японския премиер в отпускането на помощта за Украйна

Част от заслугата за приемането на дълго отлагания пакет с помощи за Украйна, Тайван и Израел е на японския премиер Фумио Кишида, заяви Кърт Кембъл, вторият по ранг служител в Държавния департамент на САЩ, цитиран от агенция Киодо и БТА.

Японското стратегическо мислене все повече придобива глобален характер и Токио, за разлика от миналото, убеждава Вашингтон да прави повече за упражняване на водеща роля при решаването на международни проблеми, добави Кембъл по време на събитие на мозъчен тръст, посветено на прегледа на неотдавнашното посещение на Кишида във Вашингтон. То се състоя ден след като Конгресът на САЩ най-сетне прие пакета от помощи в размер на 95 милиарда долара, който предвижда финансиране и за Израел и Тайван.

Заместник-държавният секретар добави, че Кишида заслужава поне част от заслугите за одобряването на новия пакет с помощи, като се има предвид, че редица конгресмени от Камарата на представителите на САЩ са казали на дипломата, че са били „доста развълнувани“ от речта на японския лидер преди около две седмици на съвместно заседание на Конгреса.

След месеци на блокиране, дължащо се на вътрешни борби между републиканците относно ангажиментите на Вашингтон към демокрацията по света, Камарата на представителите, която партията контролира с малка разлика, прие бюджета в събота. Контролираният от демократите Сенат го одобри във вторник вечерта, припомня Киодо.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО