Мария Капон пред ФАКТИ: „Ние идваме“ не се продаваме, Борисов и Пеевски да не се успокояват, че са си решили проблема

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Мария Капон пред ФАКТИ: „Ние идваме“ не се продаваме, Борисов и Пеевски да не се успокояват, че са си решили проблема

„Ние идваме“ се регистрира за изборите на 9 юни. Въпросът е какво ще получим след това – нещо ново или още от същото. Какво е предизвикателството да имаме избори „2 в 1“… Пред ФАКТИ говори Мария Капон.

– Г-жо Капон, отиваме на избори на 9 юни, но, всъщност, разбрахме ли какво стана, за да отидем на тези избори. Какво не се случи в държавата по правилния начин, за да имаме избори?
– Аз не виждам нищо лошо в това да има избори. Много по-лошо е да имаме лошо правителство, а ние – както се видя, нямахме добро правителство. От „Ние идваме“ винаги сме търсили да намерим общото с непримирими хора, които търсят и очакват една различна България. За операция „чисти ръце“, ако си спомняте, говорих още през 2008 година в парламента, за да стигнем до днешната ситуация. Какво се случи с държава през цялото това време? Кражби, изнудване, корупция, схеми… „Ние идваме“ няма да свикнем с това и не можем да го приемем. Така че изборите са нормален демократичен процес.

– Това, което ни показва социологията, е, че след изборите на 9 юни ще имаме „пак от същото“. Пак ще се наложи някакъв тип „сглобка“, защото водещите партии са едни и същи, ако изключим малко променени проценти?
– Говорите за кампанията „20к“. Нали така стана модерно в последните дни да се казва, нали го чухме от Кирил Петков. (б.р.- преди дни Кирил Петков обяви, че при него, след като станал премиер, били ходили политолози да му искат 20к (20 000 лева) на месец, за да говорят правилно в медиите, но той бил отказал) Няма нищо ново в това, което той каза. Имаме мафия и проядена държава, това се случва днес. А какви ще са резултатите, ще видим след гласуването. Хората трябва да решават. Това трябва да се разбере. Разочарованието не помага. Калната кампания вече върви, за да се отчаят хората както става винаги, за да гласуват само ротите от храненици на традиционните партии и купените. Спират ме хората и питат: „Няма ли да направите нещо?“ А аз им отговарям: „Ще направим, ще се явим на избори!“ Да, започваме от нулата сега, но нека да видим какво ще направи всеки един човек, който иска да промени нещо за най-близките си хора, за семейството си и за страната. А не просто да пита.

– „Ние идваме“ вече се регистрирахте за изборите…
– Направихме го в сряда, но пак ще кажа, че ние сме търсили и търсим винаги нещо общо с непримирими хора, за да направим една различна България. Сега очакваме да започне кампанията, но смятам, че ще има още изненади, които можем да направим. Ще търсим разширение с малкото останали различни от Борисов партии. Защото на тези избори алтернатива е да те управлява Борисов, Борисов и пак Борисов, ако гледаме социологията. Която и да вземете от парламентарните групи или от повечето регистрираните, които ще се явяват, все е Борисов.

– Коалиция с какви сходни партии бихте направили, за да оформите по-силен политически проект. Примерно със „Синя България“…
– Повечето хора там са работили с Борисов и не мога да бъда спокойна за кого всъщност гласуват хората. Ние от „Ние идваме“ не се продаваме. Това е важно да знаят и запомнят хората, ние сме против мафията. Така че Борисов и Пеевски да не се успокояват, че са си решили проблема. Не са! Ние идваме! От гражданите зависи колко ще сме. На площадите, както знаете, сме тръгвали от трима и това, че дадохме трамплин през последните години на други, които не се справиха, ни кара сега ние да продължим. Мога да ви дам пример с хора, с които сме единомишленици от дълги години, с които изградихме приятелството и в протестите, и в каузите. Имаме много общо примерно със „Зелено движение“. За мен в момента в Европейския парламент водещата група е групата на „зелените“, защото е най-свободната.

– А ще се чуе ли изобщо европейската тема в тази кампания, защото ще гласуваме за европейски парламент. Събраха се избори „2 в 1“ по принуда?
– Вижте, Шенген и еврозоната, като европейски теми, не ни спасяват от мафията. Ние си говорим по различни европейски теми през годините. Една част от тях ги постигаме, други ги влачим като правосъдната реформа. Нали видяхте какво направи тази „сглобка“ в последните месеци с Конституцията? Направиха така „умниците“, че докараха правителство на Борисов, имаме назначен за премиер и министри, които са Борисов, Борисов и пак Борисов. А ние искаме да спасим хората, да стане така, че да им се подобри животът. Това е най-важното за нас. Да имаме добро здравеопазване, добро образование за децата. Много по-важно е да си говорим за европейските ценности и инвестиции в образованието и здравеопазването, за икономика на знанието. Така ще станем по-богата страна. А днес сме свидетели на инфлация, на трудности, които изпитва бизнесът. Време е да престанем да говорим за отделни субекти, а да говорим за държавата. Знам как се прави това в Германия, в Япония, в САЩ, примерно. Ние по нищо не им отстъпваме с талантите си. Просто трябва да си възвърнем родолюбието. Днес не е достатъчно да казваш само „булгар, булгар“, да вееш знамето и да си татуираш Левски и Ботев. Родолюбието е това да направиш така, че хората в страната да са здрави и богати, а не озлобени чуждопоклонници на други страни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО