Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса

Членовете на Съвета за сигурност на ООН не одобриха резолюция относно ядрените оръжия в космоса. Русия блокира проекта с вето, докато Китай се въздържа. Проектът получи подкрепата на 13 страни, съобщи News.bg.

Вашингтон смята, че причината за ветото на Русия върху подготвената от САЩ и Япония проекторезолюция за неразполагане на ядрени оръжия в космоса е това, че реално Москва разработва нов сателит, който е способен да носи ядрен заряд.

„Русия, според Съединените щати, разработва нов сателит, способен да носи устройство с ядрени възможности“, каза Съливан в изявление, публикувано от Белия дом.

Според заявките на Русия, с които тя налага вето, забраната трябва да обхване конвенционалните оръжия. Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя каза: „Изключително важно е, че нито по време на днешната среща, нито по-рано авторите на проекта успяха да отговорят на въпроса защо точно нашето предложение не ги устройва: да се добави към проекторезолюцията забрана изобщо да не се разполагат никакви оръжия в космоса.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО