Има ли съществено процесуално нарушение при определянето на Конкурсна комисия във ВКС?

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Има ли съществено процесуално нарушение при определянето на Конкурсна комисия във ВКС?

Има ли съществено процесуално нарушение при определянето на Конкурсна комисия във ВКС? Този въпрос си задават множество съдии, участници в процедурата за избор на съдии в Търговска колегия на апелативните съдилища. За какво става въпрос? Всичко се свежда от наличието на абсолютно и съществено процесуално нарушение при определяне на член на конкурсната комисия. Става въпрос за доц. д-р Венцислав Петров, който НЯМА научна специалност по търговско право.

След като това е така, то налице ли е незаконен състав на конкурсната комисия? Взелият участие доц. д-р Венцислав Петров няма научна специалност по търговско право и хабилитация по тази научна дисциплина. Кой не е знаел това, или просто удобно е пропуснато…

Съгласно общодостъпната публична информация, същият е специалист единствено по семейно и наследствено право и може да оценява единствено кандидати за повишаване по гражданско право. Доц. д-р Венцислав Петров никога не е преподавал търговско право, а не писал и публикации по търговско право.

И ако погледнем в чл. 189, ал. 5 ЗСВ, то там е предвидено императивно изискване в конкурсната комисия да бъде определен един хабилитиран учен по правни науки по съответната материя, който да е с академична длъжност доцент или професор.

Доц. д-р Венцислав Петров е хабилитиран учен по правни науки с академична длъжност доцент, но не по съответната материя – търговско право, а по гражданско право.

По същата логика защо тогава другите членове – съдии в конкурсната комисия, не са от Гражданската колегия на ВКС, а са от Търговската колегия?

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО