СЕМ не успя да избере председател и премина към ротация на двете кандидатури

Публикувано преди 1 седмица  |  България
СЕМ не успя да избере председател и премина към ротация на двете кандидатури

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяха да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор, съобщи БНР.

На първите три тура кандидатурите бяха две – на Наплатанова и на Велева. И двете обаче получиха по 2 гласа „за“. Наплатанова беше подкрепена от Момчилова, която също е от квотата на Радев и която я предложи за позицията. За Велева гласува Пролет Велкова, която също стана член на СЕМ през 2022 г. след номинация на „Демократична България“. И трите пъти последният член на СЕМ Галина Георгиева се обяви „въздържал се“.

Положението се промени едва при четвъртото гласуване, когато Пролет Велкова предложи Наплатанова и Велева да се ротират. Идеята бе подкрепена от всички без Георгиева. На три поредни заседания никой от кандидатите не получи 4 гласа „за“, следва четвърто гласуване, при което изборът може да стане с обикновено мнозинство от 3 гласа.

Така Наплатанова, която е от квотата на президента Румен Радев, ще поеме функциите в края на април, когато изтича мандата на Соня Момчилова. След 6 месеца Наплатанова ще бъде сменена от Велева, която бе избрана през 2022 г. от Народното събрание по предложение на „Продължаваме промяната“, припомня „Сега“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО