Проведе се среща на китайските въоръжени сили с американски и руски представители на военноморските сили

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Проведе се среща на китайските въоръжени сили с американски и руски представители на военноморските сили

Висши представители на китайските въоръжени сили се срещнаха тази седмица с американски и руски представители на военноморските сили в град Циндао, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на китайското министерство на отбраната.

Говорителят Ву Цян каза на брифинг в Пекин, че китайският военноморски командир адмирал Ху Чжунмин и политическия комисар Юан Хуаюжъ са имали „задълбочен разговор, в който са обсъдили възгледите си“ с началника на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Стивън Колър и командващият военноморските сили на Русия адмирал Александър Мойсеев.

„Военноморските сили на Китай са готови да работят с всички държави за по-нататъшно укрепване на комуникацията, доверието и за позитивна и конструктивна роля в изграждането на морска общност с общо бъдеще“, заяви Ву.

Потвърждаването на срещата между Ху и Колър е поредният знак, че връзките между китайските и американските военни се нормализират след прекъсването на комуникацията след посещение през август 2022 г. на тогавашния председател на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Ву не даде повече подробности за срещата на Ху с Колър.

Ху и Юан се срещнаха и с колеги от военноморските сили на Франция, Чили и Камбоджа по време на събитие, в което участваха и японски, индийски, британски и австралийски служители на фона на повишеното регионално напрежение.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря по телефона с китайския министър на отбраната Дун Цзюн, като това бе първият такъв разговор от повече от година.

Служители от двете страни се срещнаха на Хаваите по-рано през месеца. Тогава разговорите бяха фокусирани върху това как двете армии могат да действат безопасно на фона на засиленото напрежение около Тайван и спорните територии в Южнокитайско море.

Ву заяви днес, че телефонният разговор между Остин и Цзюн „има положително значение за поддържането на цялостната стабилност на двустранните военни връзки“.

С увеличаването на военните разположения в Източна Азия военните служители на САЩ се стремят да поддържат открити линии за комуникация с китайските си колеги, за да подобрят разбирателството и да намалят рисковете.

В по-общ план Ву отново изрази загрижеността на Китай относно стратегическата дипломация на САЩ в региона.

„От известно време САЩ и Япония засилиха военното си сътрудничество, засилиха блоковата конфронтация и сформираха тесни кръгове, насочени срещу други, използвайки безпочвената „китайска заплаха“ като оправдание“, каза Ву.

„Това само ще позволи на международната общност да види ясно естеството на американско-японския съюз и заговора им за подкопаване на регионалния мир и стабилност“, изтъкна той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО