Глобяват за отказ от ваксини

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Глобяват за отказ от ваксини

Около 100 души санкционираме годишно заради умишлено осуетяване на поставяне на ваксини от задължителния имунизационен календар. Първоначалният размер на глобата е 50 лева. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица в Сапарева баня. Доц. Кунчев уточни, че на някои от нарушителите не могат да съберат санкцията, а други умело се крият, дори се правят, че не отговарят на телефонния номер, на който довчера са отговаряли.

Началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова коментира пред „Телеграф“, че размерът на съществуващите глоби, заложени в Закона за здравето, е много малък. „От колеги в страната разбирам, че се издават актове на родители, които не са си имунизирали децата“, каза тя, цитирана от „Телеграф“.

Според нея трябва да се върви към увеличение на сумата, но за тази цел са необходими законодателни промени. „Трябва да се види, че идеята на тази глоба е възпитателна“, коментира д-р Пармакова.

Тя подчерта, че няма как да се разбере дали някое дете реално е ваксинирано, защото проверката се извършва по документи и случилото се в кабинета остава между родител и лекар, но един от сигурните индикатори, че това се е случило, е, че хлапето кара по-леко заболяването.

Д-р Пармакова обяви, че до момента официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. „От началото на годината до 21 април те са 317, като в понеделник и вторник има съобщени нови случаи“, посочи тя. 107 са общо заболелите от коклюш във възрастовата група 10-14 години, но най-висока заболеваемост се отчита при децата бебетата – 67/100 хил. деца под една година, като в тази група болните са 38, уточни началникът. Във възрастовата група 5-9 години са 71 случая или 23/100 хил. В групата 1-4 години заболеваемостта от коклюш е 15 на сто хиляди, което са 34 деца, а в групата 15-19 години заболеваемостта е 12 на сто хиляди, което са 37 случая. Сред хората над 25-годишна възраст заболелите са 27.

Тя посочи още, че най-много заболели са съобщени в София, а до 21 април от 11 области в страната не са постъпили данни за случаи на коклюш, допълни д-р Пармакова. Все още не е ясно дали ще бъде обявена епидемия и какви препоръки ще даде служебният министър на здравеопазването.

Управителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков предупреди, че заради нисък интерес може да бъде спряна програмата за поставяне на ваксина срещу човешки папилома вирус. Имунизацията се прави на момичета на възраст между 10 и 13 години, като планът е да се включат и момчетата.

„Ако тази програма веднъж спре, ще бъде трудно да бъде реанимирана отново“, коментира той и добави, че държавата инвестира във ваксини, към които има интерес. Той посочи още, че над 1000 жени в детеродна възраст загиват годишно или 2-3 дневно, защото не са ваксиниран.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО