Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Процедурните проблеми и нарушаването на правила бяха, защото Росен Желязков не беше свободен. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков по време на събитие, излъчвано във Фейсбук страницата на партията. Той, както и Асен Василев, също съпредседател на ПП, и народният представител Николай Денков отговориха на по един въпрос, зададен от модератора на събитието.

На 17 април парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Миналата седмица имахме един шеф на НЗОК, който вече не си беше подал оставката, който се появи в зала, и въпреки, че нямаше подадена оставка, и беше в зала – Желязков вкара за гласуване неговата така наречена оставка, която я няма, и не му даде думата, каза Петков и добави, че това е само един малък пример. Тези малки примери ни се случваха в последните девет месеца непрекъснато и знаете ли кое е притеснителното – не е, че се играе някаква процедурна хватка, не е даже, че го гледаше в очите толкова много и не му даде шанс да каже защо го прави, коментира Петков.

„Ако всичко това беше негово дело и беше на базата на това, което самият Росен Желязков мислеше, просто щяхме да кажем: „ами, политически опонент, не играе чисто, не играе хубаво, но опонент, който е свободен“, посочи Петков. Според него истинският проблем е, че всичките тези решения, включително и това, не са били негови. Бяха на г-н Пеевски“, смята Петков.

Всеки един от тези процедурни проблеми, нарушаване на правила, нарушаване дори и на Конституцията в единия от пътите, не беше, защото той не осъзнаваше какво прави, а защото нямаше избор, защото не беше свободен, коментира Петков. По думите му политическото съобщение към ГЕРБ е било: „ние няма да участваме с вас повече, докато вие не станете свободни от този огромен проблем, който имате, от този воденичен камък, който ви се е закачил на вас“ и поясни, че това е „Делян Пеевски като човека, който в момента държи перманентна власт. Това е вот на недоверие на всеки, който не е свободен в тази зала. Можете да имате идеологически разлики с нас, може да имате различни визии, но трябва да сте свободни“.

На Асен Василев бе зададен въпрос, свързан с организирана от Бойко Борисов и Делян Пеевски среща на кмета на Ямбол със служебния министър на финансите. Според съпредседателя на ПП, ако се връщаме към този, стария модел на финансиране на общини, това е изключително лошо за държавата по две причини – няма честно разпределение на парите между всички общини по обективен принцип и критерии, и един кмет, за да може да направи нещо за гражданите в неговата община, трябва да стане зависим от политически лидери, което по думите му означава, че местното самоуправление става мираж.

Николай Денков пък коментира решението, с което парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушени терени на находище „Източномаришки въглищен басейн”.

„Проблемът на миньорите и на енергетиците е, че те бяха последователно, системно, упорито лъгани от всички, и днес това продължи, защото им обещаха 1 млрд. лв. от нашите пари, от всички нас, които в момента, в който почнат да им се дават, Европейската комисия ще установи очевидното – че те са недопустима държавна помощ, и тогава пак ще трябва да ги платим, защото те са недопустима държавна помощ. А междувременно, без да вдигаме много шум, ние осигурихме 2,3 млрд. лв. за регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил“, каза той.

След това всеки от тях тримата направи по няколкоминутна презентация. Последваха и въпроси от присъстващите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО