Петър Колев: Не бъдещето на РСМ, а омразата към българите бе водеща в предизборната кампания

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Петър Колев: Не бъдещето на РСМ, а омразата към българите бе водеща в предизборната кампания

„Очакваше се, че кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ ще има солидна преднина на първия тур, но чак такава голяма разлика не се предвиждаше. Явно в опозицията има пълна мобилизация. Мисля, че ВМРО-ДПМНЕ постигна максимума – около 360 хиляди гласа.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime журналистът и бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в Република Северна Македония (РСМ) Петър Колев.

Теоретично е възможно настоящият президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски да обърне резултата във втория тур, но разликата е доста сериозна, посочи Колев.

Ключов фактор за това кой ще бъде следващият президент на РС Македония ще изиграят гласовете на албанците.

„Коалиционният капацитет на ВМРО-ДПМНЕ и на този кандидат за президент е изключително ограничен. Тяхната позиция за прекратяването на говорите с България и Гърция стеснява възможния политически маньовър, но това не означава, че не могат да се разберат задкулисно (с партиите от албанския блок – бел. ред.)“, коментира Колев.

Настоящият президент Стево Пендаровски също не пестеше антибългаризъм в предизборната кампания, отбеляза журналистът.

Тази предизборна кампания не беше посветена на бъдещето на РС Македония, а беше изпълнена с опасен антибългаризъм, с един откровен език на омразата към България и българите в РС Македония.
Петър Колев, политик от Република Северна Македония

„Скопие осъмна с транспаранти, че вписването на българите в Конституцията е предателство. Управляващата партия създаде предизборни клипове, в които футболист, облечен с фланелка в цветовете на българското знаме, спъва македонския играч. През цялото време се търсеше една позиция на агресия и омраза, което продължава вече 100 години“, посочи Колев.

По неговите думи „разни хитреци в България“ се опитват да заблуждават обществото, че имало разлика между македонските политици по отношение на антибългарската политика.

„Антибългарският македонизъм е държавна идеология“, подчерта Колев. Според него всички партии, без тези от албанския блок, са доказали своя антибългаризъм в предизборната кампания, което до голяма степен е равносилно и на антиевропейско говорене.

„На следващите парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ ще победи, но дали ще успее да състави правителство и да направи парламентарно мнозинство е въпрос с повишена трудност. Дълбоко се съмнявам, че ако ВМРО-ДПМНЕ продължи с тази реторика и отричането на договорите с България и Гърция, би могла да намери съюзници в албанския сектор“, прогнозира журналистът.

Той обаче не изключи възможността след евентуална победа на парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ да измени позицията си относно вписването на българите в Конституцията, защото, по неговите думи, лицемерието не е чуждо на тази партия, най-малкото заради това, че носи името на българска революционна организация, а същевременно провежда просръбска и антибългарска политика в Македония.

Колев коментира и искането на албанските партии в РСМ президентът на страната да бъде избиран от парламента, а не чрез пряко гласуване от гражданите:

„Докато нашите заблудени братя покрай Вардар се бият с корените си, с дядовците си българи по сънищата и в реалността, ще осъмнат с президент, който е етнически албанец“, заяви той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО