ЕС отново разкритикува Русия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
ЕС отново разкритикува Русия

Европейският съюз разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на една италианска и една германска компания под „временно външно управление“ на структура на „Газпром“, като заяви, че този ход подчертава незачитането на международните норми от страна на Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ден по-рано руският президент Владимир Путин подписа указ, с който прехвърля на „Газпром битови системи“ 100 % от акциите на руските структури италианската компания „Аристон“ (Ariston), специализирана в производството на уреди за отопление на вода, както и на германския производител на домакински уреди Бе Ес Ха „Хаусгерете“ (BSH Hausgeraete).

„Тези мерки, насочени срещу законни икономически дейности, са поредното доказателство за незачитането на международното право и правила от страна на Русия“, заяви говорител на дипломатическата служба на ЕС. Въпросните действия потвърждават, че Русия, която води война в Украйна, също така е „непредсказуем участник в икономическата сфера и е създала бизнес климат на произвол и враждебност към чуждестранните инвеститори“, допълни говорителят на ЕС.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни съобщи, че руският днес посланик в Рим е бил извикан, за да даде разяснения по въпроса. Таяни допълни, че правителствата на Италия и Германия координират действията си със служители на ЕС в Брюксел.

В изявление на „Аристон“ се казва, че компанията е „изключително изненадана“ от действията на Русия и че прави оценка на последиците от указа на Путин.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО