ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Ливан ще получи 1 млрд. евро от ЕС за удържане на потока от мигранти

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Ливан ще получи 1 млрд. евро от ЕС за удържане на потока от мигранти

Днес в Ливан председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис ще обявят помощ от ЕС на стойност един милиард евро за удържане на потока от мигранти, предаде ДПА и БТА.

Кипърското правителство насочи в последно време вниманието на международната общност към невъзможността за удържане на нарастващата численост на сирийските мигранти, идващи от Ливан, и призова ЕС да предприеме мерки.

„Връзките между Ливан и Европа са дълбоки. Президентът Христодулидис и аз сме тук, за да заявим, че ЕС подкрепя твърдо Ливан и неговия народ. И ние искаме да засилим нашето дългогодишно сътрудничество“, написа Фон дер Лайен в социалната платформа „Екс“.

Парите от Европейския съюз ще бъдат използвани за подобряване на здравните, образователните и социалните грижи в Ливан, казват за ДПА представители на ЕС. Част от средствата, които ще бъдат отпуснати, са предназначи за националните сили за сигурност, както и за борбата с контрабандата, за икономически и финансови реформи, уточнява агенцията.

В плана за финансиране е залегнало и подпомагането на законната миграция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО