ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

САЩ към Китай и Русия: Не позволявайте AI да взема решенията относно разполагането на ядрени оръжия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
САЩ към Китай и Русия: Не позволявайте AI да взема решенията относно разполагането на ядрени оръжия

Държавния департамент за контрол на оръжията в САЩ призова Китай и Русия да не позволяват изкуствен интелект (AI) да взема решенията относно разполагането на ядрени оръжия, предават Ройтерс и News.bg.

Заместник помощник-секретар в Бюрото за контрол на въоръженията, възпиране и стабилност Пол Дийн заяви по време на онлайн брифинг, че Вашингтон е поел „ясен и неоспорим ангажимент“, според който само хората трябва да имат пълен контрол над ядрените оръжия. По негови думи Франция и Великобритания са направили същото.

„Бихме приветствали подобно изявление от Китай и Руската федерация. Смятаме, че това е изключително важна норма за отговорно поведение и смятаме, че е нещо, което би било добре дошло в контекста на П5“, посочи още Пол Дийн, имайки предвид петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Администрацията на Джо Байдън се опитва да задълбочи отделните дискусии с Китай както относно политиката за ядрени оръжия, така и относно растежа на изкуствения интелект.

Китайското министерство на отбраната засега не е дало коментар.

Разпространението на технологията за изкуствен интелект беше една от основните теми по време на срещата в Пекин между американския държавен секретар Антъни Блинкън и външния министър на Китай Ван И.

Двете страни се споразумяха да проведат първите си двустранни разговори относно изкуствения интелект през следващите седмици, посочи Блинкън на 26 април и добави, че ще споделят възгледи за това как най-добре да управляват рисковете и безопасността около технологията.

От Ройтерс припомня още, като част от нормализирането на военните комуникации, американски и китайски служители са подновили дискусиите за ядрени оръжия през януари, но официални преговори за контрол на оръжията не се очакват скоро.

През февруари Китай призова най-големите ядрени сили да сключат договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия една срещу друга.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО