Петър Галев: Бързо да определят ръководството на Националната детска болница

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Петър Галев: Бързо да определят ръководството на Националната детска болница

Има страшно много въпроси, свързани с Националната детска болница, които не са решени все още.

Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Петър Галев, изпълнителен директор на CredoWeb, Националната виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването.

„Много бързо Министерството на здравеопазването трябва да започне действие по определяне на ръководство на тази нова болница, макар и още неизградена. Трябва да има планове за формиране на екипите в нейните клиники и отделяния“, подчерта Галев.

Той изтъкна, че в момента детското здравеопазване е разпиляно в няколко болници: „В Александровска болница, в някои частни болници, в Националната кардиологична болница, има и детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, в „Пирогов“ са единствените детски хирургични и травматологични отделения, в ИСУЛ е детска онкохематология. Няма яснота дали тези отделения и структури ще се преместят в новата болница, дали там ще си изграждат нови такива структури, кой ще работи в тях. Така че извън сградата, която слава богу тръгна, има страшно много въпроси, които не са решени все още“.

Решението на МС, което бе отменено, за изграждане на частна болница „Мама и аз“ Петър Галев коментира по следния начин: „Опити да се изгради голяма частна нова болница в София има отдавна и това е един от етапите на тези опити, на които станахме сега свидетели. Разнопосочни са мненията дали има нужда от такава болница или не, по-скоро надделява в публичното пространство мнението, че в София има вече достатъчно и като бройка, и като специалисти многопрофилни големи болници. Така че най-вероятно това беше един етап от опита да се разшири болничното здравеопазване на столицата“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО