Ани Стоянова: Нямаме нужда от поредна частна болница

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Ани Стоянова: Нямаме нужда от поредна частна болница

„Ние нямаме нужда от поредната болница. Частна в случая. Ние имаме нужда от нов модел на здравеопазване. И този нов модел на здравеопазване може да бъде заложен само в една национална детска болница – държавна.“

Това коментира пред Евронюз България председателят на УС на фондация „Даная“ Ани Стоянова във връзка с отмененото решение на правителството за изграждането на частна детска болница.

Педиатричен институт, както искате го наречете, но това трябва да е болница, която да промени коренно системата на детското здравеопазване.

„Защото ако се създаде една такава частна болница, тежките случаи, като Даная, пак ще отиват в държавните структури, защото една такава болница поне в началото си няма да може да поема такива тежки случаи. Реанимационното отделение е най-трудното. Финансова част – колко процента от населението могат да си позволят да плащат такива огромни суми? То ще е доплащане за лечението, за едни скъпоструващи лечения на децата си. Хората пак ще отиват в държавните болници, а държавната структура ще бъде обезкървена. И там тези деца няма да има кой да ги погледне буквално. Защото на нас не ни достигат много лекари, много сестри, дори само за една болница“, подчерта Стоянова.

Според нея Министерският съвет няма право да отмени решението си за създаване на частна детска болница. По думите ѝ предстоят тежки процеси за разрешаването на този правен казус.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО