ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Мария Брестничка: Имаме нужда от педиатрични сестри, а не от частна детска болница

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Мария Брестничка: Имаме нужда от педиатрични сестри, а не от частна детска болница

„Понякога ние като граждани и общество оставаме с впечатлението, че детското здравеопазване се движи от скандал на скандал. Понякога наистина така изглежда. Защо произведе такъв скандал? Защото това не е първият път, в който желанието за построяване на една частна детска болница, носеща това име, се появява като предложение. Този път обаче това решение беше одобрено, при това беше одобрено при пълно информационно затъмнение“.

Това заяви пред БНТ Мария Брестничка от Национална мрежа на децата и член на обществения съвет за построяване на Националната детска болница.

Тя допълни, че нито общественият съвет, нито обществото са били информирани за взетото решение.

„А всъщност трябваше. Бързам да кажа, че ние нямаме нищо против частната инициатива – тя е важна, има своето време и място, но в контекста, в който в момента се намираме, една частна инициатива всъщност застрашава, а не друго, а Националната детска болница“.

Тя посочи, че когато се одобрява една болница, основният критерий, който би трябвало да се гледа е дали има нужда от нея. Брестничка беше категорична, че има нужда от национална детска болница.

„Което обаче е много различно от една частна болница с педиатрични легла. Това са две съвършено различни понятия“.

По думите ѝ Националната детска болница би трябвало да бъде „на върха на пирамидата“, което да предоставя възможно „най-съвременната и комплексна грижа“.

„Именно затова ние от самото начало настояваме тази болница да бъде построена на основа на анализ. Реално на кои нужди на децата ще отговаря. Щастливи сме, че днес такъв анализ има и той много ясно казва, че няма нужда и всъщност дори има заплаха от това да има припокриване на детските болници, на детските легла, т.е. да се разкрие нова болница“, допълни Брестничка.

Тя уточни, че в момента леглата, с които се разполага не се запълват напълно. С други думи, каза тя, „няма нужда от още болнични легла, които само да провокират допълнителна свръххосптализация“.

„Има нужда от педиатри, от педиатри. От медицински сестри. Много често специалистите се шегуват с болка бих казала, че медицинските педиатрични сестри са изчезващ ви“.

Тя обясни, че това също е причина за нежеланието за частна болница, защото част от педиатричните медицински сестри ще отидат в частната болница.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО