ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Ангел Карадаков: Здраве може да получим като постим, изповядваме се и се причастяваме

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Ангел Карадаков: Здраве може да получим като постим, изповядваме се и се причастяваме

„Първите дни, три дни на Страстната седмица са строг пост. Тогава съпреживяваме различни евангелски събития, които ни насочват към смъртта, погребението и възкресението на Спасителя. А вече Велики четвъртък, Велики петък, са кулминацията на тези възпоменателни, така да ги наречем, събития, в които ние съпреживяваме реално и истински страданията Христови.“

Това каза пред Евронюз България богословът Ангел Карадаков.

„Знаем, че на Велики четвъртък сутринта се отслужва света Василиева литургия, която, тъй като на Страстната вечеря е установено тайнството Евхаристия, съответно в този ден православните християни имат възможността отново да се причастят с тялото и кръвта Христови и така да станат сами реални участници на Тайната вечеря на Спасителя“, посочи той.

„Преминаването под плащеницата по-скоро е ритуал, отколкото припознато от църквата действие. Да, то е една благочестива традиция на православните християни, но неправилно казваме минаване под масата. Редно е да се казва преклонение или поклонение пред плащеницата“, отбеляза богословът.

Доста неща правим за здраве, но здраве можем да получим, когато ги правим нещата в църквата по правилния начин, т.е. да постим, да се изповядваме и да се причастяваме. Това е начинът. Всички останали действия, които ние имаме, които по някакъв начин са свързани с някакви суеверия или такива други вярвания, по-скоро ни отклоняват от вярата“, подчерта Карадаков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО