В Канада арестуваха трима индийци за убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
В Канада арестуваха трима индийци за убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар

Канадската полиция съобщи, че е арестувала трима индийски граждани по обвинение в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар, което бе извършено през юни миналата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четиридесет и пет годишният Ниджар бе застрелян пред сикхски храм в западния канадски град Съри, където живее голяма сикхска диаспора. Малко след това канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че разполага с достоверна информация за съпричастност на индийското правителство към убийството, което предизвика дипломатическа криза между Отава и Делхи, припомня Ройтерс.

Помощник-комисар Дейвид Тебул днес каза пред журналисти, че случаят все още се разследва и че се правят и редица допълнителни проверки. По думите му това включва и „проучване на връзки с правителството на Индия“.

Ниджар е имал канадско гражданство и се е борил за създаването на независима държава с името Халистан. Индийските власти отдавна изразяват недоволство от присъствието на сикхски сепаратистки групировки в Канада и определят Ниджар като „терорист“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО