В Украйна мобилизират хора, които имат отсрочка

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
В Украйна мобилизират хора, които имат отсрочка

Украинските военни комисари, в нарушение на правилата, мобилизират мъже с отсрочки, дори и тези, които работят в отбранителните предприятия, съобщи депутатът от Върховната рада Роман Костенко. „Има случаи на мобилизация на хора, които имат право на отсрочка и работят в големи отбранителни предприятия, работят за армията“, цитира Костенко Insider.

По думите му на хората се отнемат телефоните, изпращат се на медицински преглед, „и човекът се свързва, когато отиде в учебния център на армията“. „Вчера трябваше да разреша една такава ситуация“, отбеляза парламентаристът.

„Някои хора не ги интересува, други трябва да отметнат квадратчето, че са се обадили на някого. И как всичко останало ще функционира по-късно, не е негова грижа“, оплака се Костенко, отбелязвайки, че има фрапантни случаи, например „човек има зрение минус осем и дори не му позволяват да отиде при офталмолог за медицински преглед“.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите на страната правят всичко възможно, за да попречат на мъже на военна възраст да избягат от служба. С малки изключения им е забранено да пътуват в чужбина, а тези, които имат право на отсрочка, трябва да представят пакет от подкрепящи документи. Призовки се издават в държавни учреждения, по улиците, в търговски центрове и в транспорта. Според украински медии мъжете се опитват по всякакъв начин да избегнат мобилизацията, като не напускат дома си с месеци, опитват се да напуснат страната с фалшиви удостоверения или преминават границата нелегално и често с риск за живота си.

На фона на проблемите с набирането на армията властите са подготвили закон за по-строги правила за мобилизация, който ще влезе в сила на 18 май. Очаква се това да доведе до мобилизация на стотици хиляди украинци. Още преди законът да влезе в сила, много ведомства всъщност предварително ограничиха правата на мъжете в военна възраст. Украинските консулски служби в чужбина спряха да приемат документи за подмяна на задгранични паспорти, обяснявайки това с „провеждане на одобрения“ от Държавната гранична служба, предупредена за предстоящи промени в правилата за преминаване на границата за военнослужещи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО