Битката за 4-те мандата в Перник: Георг Георгиев от ГЕРБ срещу Кирил Петков и Бойко Рашков

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Битката за 4-те мандата в Перник: Георг Георгиев от ГЕРБ срещу Кирил Петков и Бойко Рашков

Четири мандата ще си оспорват партиите в Перник на предстоящите избори за Народно събрание. Смята се, че победителят е предизвестен. Голямата въпросителна е дали ГЕРБ-СДС ще спечели два от мандатите, или те ще бъдат разпределени по един на различни политически сили, прогнозира БНР.

Месец преди изборите единственото сигурно нещо в Перник е, че водачът на листата на ГЕРБ – СДС Георг Георгиев отново ще представлява перничани и в 50-то Народно събрание. За разлика от „Продължаваме промяната – Демократична България“ , които още търсят подходяща почва, партия ГЕРБ здраво е пуснала корени в региона.

Кирил Петков оглавява листата в Перник на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тя беше регистрирана в РИК тази сутрин. Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София.

Дори и тогава, когато „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ бяха на гребена на вълната, Бойко Борисов имаше резултат, почти два пъти по-висок от този на опонентите му. Индикации, че нещо се е променило – няма.

След като кметът Станислав Владимиров и хората около него излязоха от БСП, с всеки следващ вот столетницата губи позиции.

„Възраждане“ пък все повече се окопават.

Изненада може да се очаква от „Има такъв народ“, докато вариантът ДПС да има депутат от Перник е възможен само с т.нар. метод на големия остатък при разпределянето на мандатите. Нещо което, вече се е случвало.

Като цяло партийният живот в Перник е в сянката на ставащото в страната. Партиите не са особено активни на местно ниво, политиците – също. Пасивни партии – пасивни избиратели. Отегчени, уморени, разочаровани – и от политическата класа като цяло, и от разглобената сглобка.

Перник не е сред най-бедните региони. Близостта му със София облагодетелства до известна степен хората – и от към възможности за реализация, и откъм доходи. Липсата на стабилност и сигурност в страната, двойният аршин и корупцията обаче изчерпват търпението и надеждите.

Песимизмът надделява, а улисани покрай нашенските тегоби, европейските остават на заден план. Вина, за което без съмнение имат и евродепутатите.

Въпреки негативизма и на 9 юни част от избирателите ще застанат пред урните. И ще гласуват. Резултатите вероятно ще са сходни с предишните. Важното е обаче как ще ги разчетат политиците.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО