Иван Таков: Идейно-политическото движение „Бузлуджа“ ще работи за БСП на изборите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Иван Таков: Идейно-политическото движение „Бузлуджа“ ще работи за БСП на изборите

За тези избори нашето движение ще работи единствено и само за БСП. Това заяви Иван Таков, председател на идейно-политическото движение в БСП „Бузлуджа“, цитиран от БТА.

Обединение в лявото не може да има без БСП. То трябва да бъде с дейното участие и водещата роля на БСП, заяви Таков по повод на предстоящите избори и наличието на повече от четири листи в левия политически спектър.

Таков смята, че заради неумението на лидерите на левите партии да намерят обща позиция и общо виждане, листите на различните леви формации са толкова много за предстоящите избори. Той изрази надежда левите организации и партии да успеят да направят въпросното ляво обединение в парламента.

Ние през цялото време, включително и с наш апел преди повече от месец, призовахме всички леви да се обединят, защото само през обединено ляво може да се върви към спасението на държавата, заяви Иван Таков.

Петър Мутафчиев припомни за целите на движението – да върне БСП към нейните социалистически корени. Целта на тази промяна е БСП да се почувства като партия на трудовите хора, на лявата интелигенция, на самонаетите, на малкия и средния бизнес.

Да се възстановят всички демократични норми на колективното управление в БСП, добави Мутафчиев. Втората ни важна цел, която си поставихме, е обединение на лявото. Ясно ни е, че една партия с девет процента електорална подкрепа не може да бъде управляваща партия, коментира Мутафчиев последните резултати на „БСП за България“ и изтъкна, че именно затова целта им е обединение на всички леви партии, за да може да бъде постигнато бъдещо ляво управление на държавата.

Той коментира още, че след 1 май и обединението на „БСП за България“ с различни леви формации, извън „БСП за България“ все още има пет формации, които си стоят в лявото пространство. По думите на Мутафчиев на настояване да разширят капацитета с формирането на листите им е бил даден отговор от ръководството – точно в обратна посока.

„Нашата представа е, че БСП трябва да покаже своя кадрови потенциал, изхождайки от добрите резултати на местните избори в София“, коментира Мутафчиев и добави, че все още е оптимист за БСП.

„Тези хора, които са до мен, са бъдещето на БСП. Въпреки неудачите, които ни създава ръководството на партията. С активността на голяма част от членовете и симпатизантите ще успеем“, заяви Мутафчиев.

Петя Михалевска отбеляза, че под един процент млади хора виждат себе си в БСП. Тя коментира, че седем човека водят 14 листи, което по думите ѝ е изключително притеснително с оглед на целия кадрови потенциал, който БСП има през годините. Вярвам, че след 9 юни в БСП ще има по-голяма чуваемост и по-голяма приемственост, добави Михалевска. Лявото има потенциал, лявото не загива, но това ляво може да просъществува, само ако е обединено, смята тя.

Трифон Панчев от движение „Бузлуджа“, който е и кмет на община Дряново, посочи, че на изминалите местни избори БСП е постигнала високи резултати, там където действително е излязла с широка лява коалиция. Това е единственото решение за създалата се ситуация пред партията, пред държавата и пред избирателя, каза той.

Силово бяха наложени наши другари, ние ще ги подкрепим за водачи на листи. Не мога да видя младежкия председател на БСП на избираемо място, но за сметка на това виждам бивш младежки председател на СДС на избираемо място в листата на „БСП за България“, добави той и отбеляза, че цели области и цели организации са напуснали листите в знак на протест срещу „силово наложените водачи“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО