Ракетен удар по Кремъл и 24-часов ултиматум: НАТО може да направи това

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Ракетен удар по Кремъл и 24-часов ултиматум: НАТО може да направи това

Киев се готви за Глобалната среща за мир, която ще се проведе в средата на юни в Швейцария. Съюзниците на Украйна ще обсъдят възможностите за прекратяване на войната на срещата на високо ниво. Кремъл се опитва да осуети това събитие, защото Владимир Путин не се нуждае от мир – той има нужда от война.

Телевизия FREEДОМ попита зрители и експерти как Путин може да бъде принуден да спре войната, която сам започна срещу Украйна. Мненията сред зрителите са разнопосочни.

„Ракетен удар по Кремъл и 24-часов ултиматум: НАТО има възможностите да направи това“, казва един от тях. Друг пък твърди, че ликвидирането на Путин няма да постигне нищо, защото той е само „върхът на айсберга в Русия“. Друг казва, че „мирът“ на Путин означава капитулация на Украйна и изчезването ѝ от картата, както и че с терористи не може да се преговаря.

„Този ​​въпрос е подобен на въпроса – как да принудим Хитлер към мир? Как да принудите маниак, който се наслаждава на убийството и кръвта? Няма начин… Просто го унищожете като опасен терорист. Самият Путин никога няма да спре – той е заразен с бяса на мизантропията”, казва друг зрител.

Експертите пък са сигурни, че Путин няма сам да спре тази война. Леонид Гозман, руски опозиционен политик, заяви, че е „невъзможно“ Путин да бъде принуден да търси мир. „Струва ми се, че не може да отстъпи. Преди всичко по политически причини: ако се оттегли, той губи короната, а заедно с короната може би и главата си. И по психологически причини: той заложи целия си живот на тази война. И никога няма да спре тази война“, заяви Гозман.

„Струва ми се, че режимът на Путин вече е такъв, че не могат да живеят без война. Войната ще продължи, докато Путин е на власт в Кремъл“, каза още Гозман.

Съветникът към украинското президентство Михайло Подоляк пък заяви, че войната трябва да се пренесе на руска територия. „Ако не пренесем войната на руска територия, тогава тя може да продължи много дълго време. Русия не е страна, която се интересува от собственото си развитие. Това е държава, която е заинтересована от разруха, от поглъщане на съседите си“, посочи той. Веднага щом руснаците видят съкрушителното поражение на Русия в Украйна, вътрешното напрежение в Руската федерация само ще се увеличи.

„Днес, за съжаление, много неутрални страни възприемат войната на Руската федерация срещу Украйна като някакъв малък териториален конфликт, който е провокиран неизвестно от кого или кога. Русия харчи много пари за тази примитивна пропаганда. И нека бъдем честни, например в Латинска Америка или страните от африканския континент едва ли ще проучат подробно какво се случва в тази или онази страна от Източна Европа. Ако те не са дълбоко потопени в темата, тогава, разбира се, влиянието на руската пропаганда ще се усеща в тези страни“, заяви Подоляк.

Политологът Олег Саакян заяви, че Русия е етикетирана като престъпник – и не защото Украйна я нарече така, а защото това е в съответствие с международното право. И ако не възстановим международното право, тогава ще имаме работа с престъпник. В крайна сметка системата за сигурност ще се определи от резултатите от руско-украинската война.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО