Илхам Алиев: България е важна държава за транзит на азерски газ в Европа

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Илхам Алиев: България е важна държава за транзит на азерски газ в Европа

България е важна държава за транзит за съседните страни, които получават азербайджански газ през нейната територия. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев пред журналисти в Баку днес. Според Алиев броят на държавите, които ще се възползват от това ще се увеличава, посочи БТА.

На официално посещение в Азербайджан по негова покана е българският държавен глава Румен Радев. По-рано днес двамата президенти разговаряха „на четири очи“ и подписаха документ за укрепване на взаимното сътрудничество между двете страни.

Алиев подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година, като от тогава отношенията между двете държави се развиват динамично. Политическият диалог и ангажираност позволява разширяване на отношенията между България и Азербайджан във всички сфери на интерес, отбеляза Алиев.

Търговският стокообмен се множи, като един от основните двигатели за това е сътрудничеството в енергийния сектор. Има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ, каза Алиев. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 млрд. кум. м. Доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб.м . Тази година по очаквания ще сме предоставили 1,5 млрд. кубм. На България, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50 % от потреблението на газ на страната ни.

Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за укрепване на стокообмена, сътрудничеството в енергийния сектор като ясен знак за нашия успех, каза още Алиев.

Относно проекта за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа Алиев заяви, че до няколко месеца ще бъде завършено проектното проучване, което ще отбележи началото на реалния труд и работа по проекта. Азербайджан ще бъде не само доставчик за нефт и газ, но и на зелена енергия, каза Алиев.

Благодарение на инвестиции от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е проектът, като днес виждаме, че той става важна част от средния коридор, каза още Алиев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО