Русия: Ако НАТО изпрати войски в Украйна, би станало изключително опасно

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Русия: Ако НАТО изпрати войски в Украйна, би станало изключително опасно

Русия заяви, че експедирането на войски от НАТО в Украйна би създало изключително опасна обстановка, особено в светлината на украинската петиция за такава намеса, която Москва внимателно наблюдава, съобщи Ройтерс.

В петицията, публикувана на уебсайта на украинския президент, се казва, че Украйна трябва да поиска от САЩ, Великобритания и други страни да изпратят войски, които да ѝ помогнат да отблъсне руското нашествие.

„Киевският режим е доста непредсказуем“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. „Неведнъж сме казвали, че пряката намеса на място в този конфликт от страна на войските на страните членки на НАТО потенциално крие огромна опасност, така че смятаме това за изключително предизвикателна провокация, и, разбира се, следим това много внимателно“, допълни той.

Не е ясно дали петицията ще събере необходимия брой от 25 000 подписа, за да се наложи украинският президент Володимир Зеленски да я одобри или отхвърли. Към тази сутрин тя беше подписана от 1594 души.

НАТО подкрепи Украйна във войната, като ѝ предостави по-мощни оръжия, включително танкове и ракети с голям обсег, но не се намеси пряко с войски – нещо, за което и американският президент Джо Байдън, и руският президент Владимир Путин предупредиха, че може да доведе до Трета световна война.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът за изпращане на западни войски в Украйна би възникнал „с пълно основание“, ако Русия пробие фронтовите линии и Киев го поиска.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще вземе за мишена към френските военни, ако те бъдат изпратени в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО