Европейците смятат, че управляващите трябва да обърнат повече внимание на ограничаването на миграцията

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Европейците смятат, че управляващите трябва да обърнат повече внимание на ограничаването на миграцията

Европейците отдават по-голямо значение на проблема с миграцията, отколкото на борбата с климатичните промени, както показва международно социологическо проучване. По-малко от 15% от участниците в световен мащаб считат въпросите, свързани с климата, за един от трите основни приоритета пред техните правителства, пише Асошиейтед прес и БТА.

„В много европейски държави се наблюдава рязко покачване на дела на хората, които казват, че „ограничаването на имиграцията“ трябва да бъде основен приоритет на управляващите“, сочи проучването, поръчано от базирания в Дания мозъчен тръст „Алианс на демокрациите“.

В Германия 44 на 100 от запитаните смятат, че управляващите органи трябва да се фокусират върху ограничаването на имиграцията, което поставя страната начело на класацията. Близо четвърт от участвалите в допитването германци смятат, че борбата с климатичните промени е приоритет.

На глобално ниво една трета от вярват, че климатичните промени са едно от трите основни предизвикателства пред света, но едва 14% от анкетираните го поставят като един от трите основни приоритета за правителствата им.

Въз основа на близо 63 000 интервюта в 53 държави проучването Индекс за възприятие на демокрацията показва, че за 85% от запитаните е важно в собствената им държава да има демокрация. Въпреки това правителствата не винаги оправдават очакванията на хората. Доволни от състоянието на демокрацията в държавата им са 58% от участвалите в проучването.

Допитването сочи, че недоволството не е ограничено до недемократични държави, а е широко разпространено и в САЩ, Европа и страни с дълга традиция в демокрацията. В Унгария, около една трета от запитаните вярват, че живеят в демократична държава.

Проучването се основава на интервюта проведени между февруари и април тази година. Допустимата грешка е 2,9%, пояснява АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО