На 84 години Петър Берон влиза в битката за Народното събрание

Публикувано преди 2 седмици  |  България
На 84 години Петър Берон влиза в битката за Народното събрание

Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна битка във Видин, съобщи „Фокус“. 84-годишният Петър Берон е водач на листата на „ВМРО-Българско национално движение“ в 5-ти видински многомандатен изборен район. От РИК -Видин, потвърдиха, че именно легендарният политик от близкото минало – Петър Кирилов Берон е водач на листа.

Берон е и най-възрастният кандидат за народен представител в Северозапада. Бил е народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание, депутат от Атака в 40-то Народно събрание, заместник-председател на 40-то Народно събрание, кандидат за вицепрезидент като подгласник на Жорж Ганчев през 1992 г. от Българския бизнес блок. Оттогава датира крилатата фраза „Кажи си приказката, Бероне!“.

Неговата политическа дейност е разнообразна:

Народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), народен депутат от коалиция „Атака” в 40-то Народно събрание(2005-2009).

Председател на СДС (август 1990 г. – декември 1990 г.).

Кандидат за вицепрезидент, издигнат от Българския бизнес блок на президентските избори през 1992 г.; кандидат за президент, издигнат от партия „Съюз България” на президентските избори през 2001 г.; кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет на президентските избори през 2006 г.

Директор на Национален природонаучен музей към БАН (1993-2005).

Заместник-председател на партия Съюз на патриотичните сили „Защита” (от 2005 г.).

Зам.-председател на Управителния съвет на Българския туристически съюз (1993-1999) и член на Управителния съвет му (2004-2007).

В неравната битка за мандатите редом до него ще се борят бивши и настоящи лидери на социалистическата партия, но вече като водачи на различни леви формации – Михаил Миков, Георги Кадиев, Румен Гечев, Вера Александрова.

Дясното пространство също не отстъпва със своите водачи – проф. Вили Лилков, Иво Цанев и политиците на най-новото време – Росица Кирова, Николай Радулов, Любен Иванов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО